Syrië 12-12 luidt alarmbel voor nakende winter

18/09/13 om 19:18 - Bijgewerkt om 19:18

De hulporganisaties in het consortium Syrië 12-12 vrezen dat de komende winter een zware impact op de door het aanhoudende conflict verzwakte Syrische bevolking dreigt te hebben.

Syrië 12-12 luidt alarmbel voor nakende winter

© Reuters

De ngo's hebben meer dan 7 miljoen euro nodig om hun hulpprogramma's tot het einde van 2013 te financieren. Het consortium doet dan ook een nieuwe en sterkere oproep tot solidariteit van het publiek en de overheden.

"De internationale spanningen rond een mogelijke militaire interventie lijken voorlopig bedaard. De schijnbaar teruggekeerde rust kan de illusie wekken dat de crisis achter ons ligt, terwijl op het terrein de gevechten onverminderd doorgaan en de bevolking nog steeds wordt blootgesteld aan geweld, angst, isolatie en hun levensomstandigheden zienderogen achteruitgaan", aldus Syrië 12-12.

Het consortium waarschuwt dat de Syrische bevolking een nieuwe dreiging wacht: de winter. "Die riskeert een zware impact te hebben op de bevolking die verzwakt is door ontbering en de slechte levensomstandigheden. Het is nu dat de bevolking moet worden voorbereid door kleding en dekens uit te delen en door de weerstand van de mensen te versterken."

Nieuwe campagne

De Belgische ngo's van Syrië 12-12 (Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit en Unicef België) zetten hun acties op het terrein verder. Zij hebben meer dan 7 miljoen euro nodig, waarvan momenteel 2,4 miljoen euro is ingezameld. "Dat is volstrekt ontoereikend", luidt het evenwel.

Half oktober plannen de hulporganisaties een nieuwe campagne in de vorm van een solidariteitsweek, aldus voorzitter Erik Todts. Hoe die week er zal uitzien, wordt later nog onthuld. "We moeten het de bevolking zo duidelijk mogelijk maken dat hun bijdrage wel degelijk een verschil maakt voor de mensen daar." (Belga/TE)

Onze partners