Schutter doodt dertien mensen in Servië

09/04/13 om 12:04 - Bijgewerkt om 12:04

Bij een schietpartij nabij Belgrado in Servië zijn dertien mensen om het leven gekomen, onder wie een kind van twee jaar oud. De schutter schoot daarna zijn vrouw en zichzelf neer, zij liepen ernstige verwondingen op.

Schutter doodt dertien mensen in Servië

© Reuters

De 60-jarige schutter Ljubisa B schoot eerst zijn 42-jarige zoon dood en verwondde daarna zijn vrouw. Daarna ging hij van huis tot huis in zijn dorp Velika Ivanca, op 50 kilometer ten zuiden van Belgrado, en schoot hij vijf andere mannen, zes vrouwen en een tweejarige jongen dood in vijf verschillende gezinnen, aldus de Servische politieofficier Milorad Veljovic.

Volgens onbevestigde informatie had de schutter een vergunning voor het gebruikte wapen. Dat zou betekenen dat de man geen automatisch vuurwapen gebruikte.

Oorlogsveteraan

De schutter zou een veteraan van de Balkanoorlogen zijn en gevochten hebben in het grensgebied tussen Kroatië en Servië, toen het voormalige Joegoslavië uiteenviel in het begin van de jaren 90. Hij zou twee jaar geleden zijn baan kwijtgeraakt zijn.

Het gaat om een van de ergste massamoorden in het hedendaagse Servië, waar vermoedelijk duizenden mannen lijden aan een posttraumatische stressstoornis.

Servië kondigt nationale rouw af

De Servische regering heeft een dag van nationale rouw aangekondigd. Ze heeft de nabestaanden van de slachtoffers in het dorp Velika Ivanca ten zuiden van Belgrado haar medeleven overgemaakt, zo verluidde in een regeringsverklaring na een bijzondere ziting. Het gaat "om de zwaarste misdaad die Servië in de
afgelopen jaren, wellicht in het voorbije decennium, heeft getroffen", zei de Servische regeringsleider Ivica Dacic. (Belga/TE/SD)

Lees meer over:

Onze partners