Saudi-Arabië: koning Salman stelt nieuwe kroonprins aan

29/04/15 om 13:50 - Bijgewerkt om 13:50

De Saudische koning Salman voert een grondige hervorming van zijn regering door. Zo moet kroonprins Muqrin plaatsmaken voor prins Mohammed bin Nayef Salman, de neef van de koning. Die blijft daarnaast minister van Binnenlandse Zaken.

Koning Salman bin Abdoel Aziz, die begin dit jaar aantrad, wil met een reeks decreten de pionnen in zijn regering verwisselen en zo zijn invloed erop vergroten. Prins Muqrin verliest behalve zijn rechtmatig troonopvolgerschap ook de functie van vicepremier. Muqrin werd in januari kroonprins na de dood van de 90-jarige koning Abdoellah.

Koning Salman bin Abdoel Aziz.

Koning Salman bin Abdoel Aziz. © Reuters

Die werd opgevolgd door diens halfbroer en huidig koning Salman. De 69-jarige Muqrin is de jongste van ruim 40 zonen van koning Abdoel Aziz - ook Ibn Saud genoemd - die in 1935 de eerste vorst van de natiestaat Saudi-Arabië werd.

Sterker in de strijd tegen IS?

Mohammed bin Nayef Salman, neef van koning Salman, wordt vicepremier en behoudt zijn functie van minister van Binnenlandse Zaken. Dat Mohammed bin Nayef kroonprins wordt, moet de greep van koning Salman op de Sudairi-tak van de koninklijke familie vergroten. Die verloor immers invloed onder Abdoellahs koningschap.

Mohammed bin Nayef Salman (links) en koning Salman (rechts).

Mohammed bin Nayef Salman (links) en koning Salman (rechts). © Reuters

De promotie van Mohammed bin Nayef Salman hangt meer dan waarschijnlijk samen met de Saudi-Arabische deelname aan de internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert tegen IS in Syrië en Irak onder leiding van de Verenigde Staten. De kersvers aangestelde kroonprins geldt in de regering namelijk als sterkhouder wat de strijd tegen terrorisme betreft.

Dat Saudi-Arabië bezorgd is over de dreiging van Islamitische Staat blijkt ook uit de recente aanhouding van 93 mensen die Riyad als aanhangers van de jihadistische terreurbeweging beschouwt.

Exit buitenlandminister na 40 jaar dienst

Opmerkelijk is dat ook prins Saud bin Faisal, die 40 jaar minister van Buitenlandse Zaken was, vertrekt. Ambassadeur voor Saudi-Arabië in de VS Adel al-Jubair vervangt hem.

Ook de departementen van Economie, Werk en Volksgezondheid krijgen een nieuwe minister toegewezen. Prins Mohammed bin Salman, een andere zoon van koning Salman, stijgt in de troonopvolgingsorde naar de tweede plaats en blijft minister van Defensie.

Het is niet de eerste keer dat koning Salman veranderingen doorvoert in zijn regering. Een week na zijn troonsbestijging ontsloeg hij onder meer twee zonen van koning Abdoellah.

(NC)

Lees meer over:

Onze partners