De uitdagingen van de nieuwe Saudische koning

Koning Salman van Saudi-Arabië. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

De Saudische koning Salman heeft gezworen het beleid van zijn overleden halfbroer koning Abdullah voort te zetten. Slechts enkele uren na het betreden van de troon, was de regering volledig. Maar met de kroon, erft Salman ook enkele uitdagingen.

Na het overlijden van zijn halfbroer en koning Abdullah, ging de nieuwe Saudische koning Salman meteen over tot de orde van de dag. Erfgenamen en ministers werden aangesteld, maar al gauw bleek dat Salman het beleid van zijn voorgangers zou aanhouden.

‘We zullen doorgaan met het correcte beleid dat Saudi-Arabië sinds zijn ontstaan heeft gevolgd’, zei de 78-jarige Salman – alert doch met wandelstok – volgens Britse omroep BBC. Correspondent van de omroep, Frank Gardner bevestigde dat en zei dat hij het onwaarschijnlijk acht dat de koning grote veranderingen zou doorvoeren.

Nieuwe kroonprins en minister van Defensie

De regering bleef dan ook veeleer hetzelfde: ministers van Buitenlandse Zaken, Olie, Financiën … mochten allemaal hun postjes behouden, klonk het op de staatstelevisie. Maar voor de positie van minister van Defensie koos Salman voor zijn zoon en prins van de derde generatie Mohammed bin Salman. Zelf was koning Salman 48 jaar lang gouverneur van Riyadh tot hij kroonprins en minister van Defensie werd.

Ook met de erfgenamen moest gerommeld worden. Een andere halfbroer van Abdullah, Muqrin – die eind de zestig is – wordt de nieuwe kroonprins. Tweede in lijn wordt de minister van Binnenlandse Zaken Mohammed bin Nayef – 55 jaar oud. Nayef is een kleinzoon van koning Abdulaziz of Ibn Saud: de stichter van het moderne Saudi-Arabië. Tot op heden werd de kroon enkel onder zijn zonen (hij had er zo’n 45) gewisseld, maar er zijn er nog weinig in leven.

De overgang was helemaal compleet toen zelfs het officiële Twitterprofiel aan de nieuwe status van Salman werd aangepast: ‘ik vraag God me te helpen slagen in mijn dienst aan het geliefde Saudische volk’, citeert BBC.

Terreur en hervorming

Een vlotte overgang lijkt het wel, maar BBC waarschuwt voor enkele uitdagingen voor het land onder de nieuwe koning.

Ten eerste moet de opvolging vlot verlopen, zonder verdeeldheid over macht binnen de heersende familie. Dan is er de aanhoudende dreiging die jihadisten stellen: aan het thuisfront en over de grenzen.

Saudi-Arabië heeft namelijk in het noorden te maken met de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) en in het zuiden met de tak van Al-Qaeda in Jemen. Volgens de Britse omroep kan de deelname van het land aan de internationale coalitie tegen IS bovendien maar op weinig steun van de Saudi’s rekenen.

De overheid moet ook nog een manier vinden om met de vraag naar hervorming om te gaan. Saudi-Arabië misbruikt volgens BBC de antiterreurwetgeving om hervormers het zwijgen op te leggen en critici te bestraffen.

Op lange termijn is er een groeiend werkloosheidsprobleem. Ongeveer de helft van de bevolking is jonger dan 25, maar er zijn onvoldoende jobs voor hen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content