'Russische troepen staan klaar voor raid op Oekraïne' (NAVO-topman)

02/04/14 om 16:34 - Bijgewerkt om 19:02

Volgens de Amerikaanse NAVO-commandant Philip Breedlove staan 40.000 Russische soldaten klaar om in minder dan 12 uur na het bevel Oekraïne binnen te vallen.

'Russische troepen staan klaar voor raid op Oekraïne' (NAVO-topman)

Russisch president Vladimir Poetin © Reuters

Breedlove beschrijft de situatie aan persagentschap Reuters als 'ontzettend onrustwekkend'. Hij waarschuwt dat Rusland een grote legermacht op de been heeft gebracht aan de grens met Oekraïne en alle benodigdheden, waaronder vliegtuigen, helikopters en veldhospitalen, ter beschikking heeft staan voor een succesvolle raid op Oekraïne, mocht dat nodig zijn. 'We denken dat ze klaar zijn om aan te vallen en dat ze binnen een tijdspanne van 12 uur na een bevel kunnen binnenvallen', aldus Breedlove aan CNN.

De mogelijke objectieven van Rusland na de annexatie van de Krim zijn doorduwen naar de Oekraïense havenstad Odessa of zelfs een aansluiting met Transnistrië , de voornamelijk Russisch sprekende regio in Moldavië, ten westen van Oekraïne. 'We moeten bekijken hoe onze alliantie voorbereid is op een ander paradigma', klinkt het.

Kremlinbaas Vladimir Poetin zegt dat hij geen plannen heeft om Oekraïne binnen te vallen, maar eigent zich wel het recht toe om tussen te komen om, indien nodig, etnische Russen te beschermen.

Koude Oorlog-taal

Rusland beschuldigt de NAVO ondertussen van het teruggrijpen naar Koude Oorlog-taal door de samenwerking met Moskou op te schorten na de crisis in de Krim. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie maakt ook plannen om de militaire aanwezigheid in het oosten van het grondgebied van het bondgenootschap te versterken. Zo is de Baltische staten en Polen versterking en bescherming toegezegd.

Een verdere Russische interventie in Oekraïne zou een 'historische vergissing' zijn die de internationale isolatie van Moskou alleen maar zou vergroten, zegt afscheidnemend NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen.

Lees meer over:

Onze partners