Russische oppositieleider Navalny opgepakt

30/12/14 om 18:59 - Bijgewerkt om 18:59

Aleksej Navalny, de Russische oppositieleider, is opgepakt toen hij onderweg was naar een steunbetoging georganiseerd door zijn aanhangers. De politie arresteerde ook 130 aanhangers.

Russische oppositieleider Navalny opgepakt

Alexei Navalny © BELGAIMAGE

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is opgepakt door de politie, toen hij op weg was naar een manifestatie die door zijn aanhangers werd georganiseerd. Dat melden de Russische media. Hij werd eerder nog veroordeeld tot 3,5 jaar cel met uitstel in een fraudezaak.

De opposant heeft sinds februari huisarrest en mocht niet naar de manifestatie gaan. 'Huisarrest ja, maar vandaag wil ik bij jullie zijn. Daarom ga ik ook', zo tweette hij, met een foto van zichzelf. De autoriteiten gaven geen toestemming voor het protest nabij het Kremlin. Een grote politiemacht is ingezet.

Mogherini: 'Rechtzaak had politieke motivatie'

De Europese hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken Federica Mogherini veroordeelde de rechtszaak waarin Aleksej met zijn broer Oleg in terechtstond. Volgens haar lijkt het erop dat de rechtszaak 'een politieke motivatie' had, iets wat ook de verdediging van de broers aan de kaak stelde.

De Kremlincriticus Aleksej Navalny zou bij verschillende bedrijven, waaronder ook een filiaal van het Franse cosmetisch bedrijf Yves Rocher, voor in totaal meer dan 600.000 dollar geld verduisterd en vervolgens witgewassen hebben. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 3,5 jaar cel met uitstel. Zijn broer Oleg kreeg een effectieve celstraf van 3,5 jaar. Hij werd ter plekke al aangehouden.

Bij de steunbetoging voor Navalny zijn volgens een ngo meer dan 130 mensen opgepakt. 'Niet minder dan 132 mensen staan op de lijst van gearresteerden op het Manègeplein, nabij het Kremlin in Moskou waar de manifestatie plaatsvindt', zo meldt ODV-Info. Die ngo volgt arrestaties in Rusland nauwlettend. (Belga/AVE)

Onze partners