Rusland wil pauze Saudische luchtaanvallen in Jemen

05/04/15 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:32

De VN-Veiligheidsraad overweegt een voorstel van Rusland om via een resolutie de Saudische luchtaanvallen in Jemen voorlopig te stoppen.

Rusland wil pauze Saudische luchtaanvallen in Jemen

De vlag van Saoedi-Arabië © Belga Image

Rusland legde de VN-Veiligheidsraad in New York een ontwerpresolutie voor een 'humanitair staakt-het-vuren' voor. De Russen ondervonden de voorbije dagen problemen om hun landgenoten uit Jemen te krijgen.

'De leden van de Raad hebben tijd nodig om over het Russische voorstel na te denken', zei de Jordaanse VN-ambassadrice Dina Kawar, die deze maand de VN-Veiligheidsraad voorzit. Vooraf hadden de 15 raadsleden tweeënhalf uur lang over het Russische voorstel beraadslaagd in een ijlings bij elkaar geroepen spoedvergadering. 'We hopen dat we tegen maandag iets kunnen voorleggen.'

Steun

De Britse viceambassadeur bij de Verenigde Naties, Peter Wilson, zei dat zijn land de luchtaanvallen tegen de rebellen blijft steunen. Slachtoffers onder de burgers moeten koste wat kost vermeden worden.

'Maar het is ook uiterst belangrijk vast te stellen hoe we in deze situatie terecht zijn gekomen: de Houthi's schonden steeds vaker de wapenstilstanden, beraamden militaire acties en grepen naar geweld, in plaats van politiek overleg te plegen.'

Humanitaire ramp

De Verenigde Naties hadden eerder al voor een dreigende humanitaire ramp gewaarschuwd. Alleen al de afgelopen twee weken zijn bij gevechten in Jemen 519 burgers gedood, luidde het bij de internationale organisatie. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht in eigen land.

Het Rode Kruis had zaterdag ook uit humanitaire overwegingen opgeroepen tot een bestand van 24 uur. Slechts zo kunnen de vele gewonden behandeld worden, de inwoners van de gevechtszones weggehaald en water en levensmiddelen bezorgd worden, verklaarde een woordvoerder van het Internationaal Comité van het Rode Kuis (ICRC). (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners