Republikeinen zijn presidentskandidaat rijker: George Pataki

28/05/15 om 15:45 - Bijgewerkt om 18:46

George Pataki is de achtste Republikein die een gooi doet naar de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij wil het aantal overheidsfunctionarissen terugdringen en militairen naar Irak sturen voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS).

Republikeinen zijn presidentskandidaat rijker: George Pataki

George Pataki, Republikeins presidentskandidaat. © Reuters

De Republikein George Pataki heeft bevestigd dat hij zich kandidaat stelt voor het Witte Huis, zo heeft de conservatieve nieuwszender Fox bericht. Pataki geldt in de race als kansloos: naar Republikeinse normen heeft hij een veel te "liberaal" imago. Enig voordeeltje is dat hij als vader van vier als all-American pater familias kan uitpakken.

Gouverneur

De vroegere gouverneur van de staat New York is 69 en was in functie tijdens de aanslagen van 11 september 2001. Hij is reeds de achtste Republikein die officieel een gooi doet naar de Republikeinse nominatie. Volgens Fox heeft Pataki de laatste jaren de staten Iowa en New Hampshire veelvuldig bezocht. Die bijten traditioneel de spits af van de voorverkiezingen en zetten al even traditioneel meteen de domper op de presidentële ambities van enkele kandidaten. Bij de gouverneursverkiezingen van 1994 wist hij in New York de populaire Democraat Mario Cuomo opzij te zetten.

Militairen naar Irak

Bij een weinig waarschijnlijke overstap naar het Witte Huis staan twee beslissingen op Pataki's menu: het aantal overheidsfunctionarissen terugdringen en nog maar eens militairen naar Irak sturen, deze keer om de jihadisten van Islamitische Staat (IS) te bestrijden. (Belga/WB)

Onze partners