"Ramp Fukushima op één niveau van Tsjernobyl"

15/03/11 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:44

Het ongeluk in de kerncentrale valt momenteel in de op een na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten, zegt voorzitter André-Claude Lacoste van de Franse Autorité de Sûreté Nucleaire.

"Ramp Fukushima op één niveau van Tsjernobyl"

© Reuters

Het ongeluk in de kerncentrale van Fukushima in Japan valt momenteel in de op een na hoogste categorie op de internationale schaal voor nucleaire incidenten (INES). Dat zegt voorzitter André-Claude Lacoste van de Franse Autorité de Sûreté Nucleaire (ASN).

"Het is duidelijk dat we momenteel op niveau 6 zitten, tussen Three Mile Island en Tsjernobyl," zei Lacoste woensdag op een persconferentie in Parijs. "Dit is een catastrofe."

De evaluatie van de ASN is vooral gebaseerd op de toestand van reactor 2 van de kerncentrale. "Het omhulsel van reactor 2 is niet meer hermetisch afgesloten," zei Lacoste.

Dinsdagochtend stelde de Franse minister voor Ecologie, Nathalie Kosciusko-Morizet, dat Japan op weg is naar een kernramp, omdat het risico bestaat dat reactor 2 begint te lekken. "Dat wordt bevestigd door erg hoge metingen van radioactiviteit", zei ze.

Het Japanse agentschap voor nucleaire veiligheid verhoogde de categorie van het ongeval in de kerncentrale van Fukushima evenwel niet naar niveau 6. Het agentschap zei dinsdagochtend dat de ommuring niet doorboord werd door de explosie ter hoogte van reactor 2.

Lees meer over:

Onze partners