Raketonderdelen gevonden op de plaats waar vlucht MH17 neerstortte

11/08/15 om 20:12 - Bijgewerkt om 20:12

In Oost-Oekraïne, op de plaats waar een jaar geleden vlucht MH17 neerstortte, zijn onderdelen gevonden die wellicht afkomstig zijn van een Buk-raketsysteem. Dat zeggen de Nederlandse onderzoekers die de vliegtuigcrash, waarbij alle 298 inzittenden omkwamen, onderzoeken.

Raketonderdelen gevonden op de plaats waar vlucht MH17 neerstortte

Een pro-Russische rebel op de crashplaats van het vliegtuig. © REUTERS

Volgens het persbericht zijn de onderdelen, die 'wellicht afomstig zijn van een Buk grond-luchtraketsysteem', van groot belang voor het onderzoek. Ze kunnen mogelijk meer informatie geven over wie er betrokken is geweest bij de crash van MH17. De onderzoekers benadrukken dat er nog geen causaal verband gevonden is tussen de onderdelen en het neergestorte vliegtuig.

Het vliegtuig stortte in juli 2014 neer in een gebied dat door rebellen gecontroleerd werd. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, twee derde van de passagiers had de Nederlandse identiteit.

Oekraïne en westerse landen hebben pro-Russische opstandelingen ervan beschuldigd dat zij het vliegtuig neerhaalden, met een Buk grond-luchtraketsysteem dat ze van Rusland gekregen zouden hebben. Rusland en de opstandelingen ontkennen elke betrokkenheid en wijzen met een beschuldigende vinger naar het Oekraïense leger. (BBC/NSK)

Lees meer over:

Onze partners