Proces Chirac uitgesteld

08/03/11 om 15:27 - Bijgewerkt om 15:27

Het corruptieproces tegen de Franse oud-president Jacques is opgeschort tot 20 juni, nadat een advocaat van de verdediging een procedurekwestie had opgeworpen.

Het corruptieproces tegen de Franse oud-president Jacques Chirac is opgeschort tot 20 juni, nadat een advocaat van de verdediging een procedurekwestie had opgeworpen.

Volgens de advocaat van een vroegere directeur van het kabinet van Chirac zijn de feiten verjaard en moet de rechtbank nagaan of één en ander wel conform de grondwet is, meldt AFP. Het verzoek kreeg de steun van het parket. De voorzitter van de rechtbank besliste de kwestie aan het Hof van Cassatie voor te leggen.

De 78-jarige Chirac wordt ervan beschuldigd begin jaren 90 als burgemeester van Parijs fictieve jobs te hebben gecreëerd voor partijgenoten. Het proces is uniek omdat het de eerste keer dat een Franse ex-president voor de rechter verschijnt.

In geval van een veroordeling dreigt voor de 78-jarife Chirac, die steeds zijn onschuld staande houdt, een celstraf tot 10 jaar en een boete van 150.000 euro. Maar weinigen rekenen op een veroordeling.

Chirac bleef maandag weg van de eerste procesdag en verscheen ook dinsdag niet voor de rechtbank.

Lees meer over:

Onze partners