President Erdogan maakt het officieel: nieuwe verkiezingen in Turkije

24/08/15 om 22:11 - Bijgewerkt om 22:13

De conservatief-islamistische Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zoals verwacht officieel vervroegde verkiezingen uitgeschreven nadat pogingen om een regering te vormen zijn mislukt. Die zouden op 1 november doorgaan.

President Erdogan maakt het officieel: nieuwe verkiezingen in Turkije

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan © AFP

Dat maakte de persdienst van de president bekend.

"Gezien de vaststelling van een mislukking, ondanks alle contacten die sinds 9 juli zijn gelegd, is er geen ministerraad kunnen gevormd worden (..) Gezien dit feit en gezien de hem toegekende bevoegdheden heeft de president tot een hernieuwde stembusgang beslist".

Het communiqué werd vrijgegeven na een meer dan drie uur durende ontmoeting tussen de president en parlementsvoorzitter Ismet Yilmaz.

Wanneer de nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden is in de tekst niet verduidelijkt, maar Erdogan had vrijdag reeds gezegd 1 november in gedachten te hebben.

Zijn AKP-partij leidt Turkije sinds 2002 zonder de macht te delen. Maar op 7 juni verloor de partij haar absolute meerderheid bij parlementsverkiezingen. Politieke onderhandelingen van waarnemend premier Ahmet Davutoglu met de oppositie, in het bijzonder de centrumlinkse CHP en de rechtsnationalistische MHP, leidden tot niets en woensdag heeft hij zijn mandaat als formateur teruggegeven. De ultieme datum voor regeringsvorming was zondag.

Pro-Koerdische minister?

Erdogan heeft altijd gezegd geen mandaat aan de oppositie te willen geven. Volgens het officiële persbureau Anadolou zal Erdogan dinsdag opnieuw praten met Yilmaz. Tot de nieuwe verkiezingen moet er een overgangsregering komen. Gezien hun sterkte in het parlement moeten alle partijen daarin vertegenwoordigd zijn, maar de CHP en MHP wijzen een deelname af. De leider van de pro-Koerdische partij HDP, Selahattin Demirtas, wil een hem toekomende ministerpost wel bekleden.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners