Paus Benedictus XVI roept Kerk op ‘zich te vernieuwen en zich te heroriënteren’

© Reuters

Paus Benedictus XVI heeft de Kerk en alle gelovigen opgeroepen ‘zich te vernieuwen en zich te heroriënteren naar God, door de trots en het egoïsme te ontkennen’.

Paus Benedictus XVI heeft de Kerk en alle gelovigen opgeroepen “zich te vernieuwen en zich te heroriënteren naar God, door de trots en het egoïsme te ontkennen”. Dat zei de paus tijdens zijn voorlaatste angelus voor hij op 28 februari terugtreedt. Tienduizenden gelovigen woonden dat gebed bij op het Sint-Pietersplein in Rome.

“De Kerk roept al haar leden op zich te hernieuwen. Dat zal een strijd zijn, een spiritueel gevecht. De geest van het kwade probeert ons namelijk af te leiden van de weg naar God”, aldus de paus vanop zijn balkon van het Apostolisch Paleis.

De plaatselijke autoriteiten schatten dat ruim 100.000 mensen op het Sint-Pietersplein stonden op het moment dat de paus op zijn balkon verscheen. Het angelus werd bijgewoond door Gianni Allemano, burgemeester van Rome, en zijn gemeenteraad, om afscheid te nemen van ‘hun’ bisschop.

Al meer dan 35.000 tickets aangevraagd voor laatste audiëntie paus

Voor de laatste algemene audiëntie van paus Benedictus XVI, op woensdag 27 februari op het Sint-Pietersplein in Rome, zijn al meer dan 35.000 tickets aangevraagd. Dat meldde de Franse krant La Croix. De krant meldde ook dat de historische dag van 28 februari, de dag dat paus Benedictus XVI terugtreedt, volledig gecoverd wordt door de Vaticaanse televisie.

Op 28 februari heeft de paus een laatste ontmoeting met de kardinalen, en om 17 uur vliegt hij per helikopter naar zijn zomerresidentie in Castel Gandolfo, waar hij twee maanden zal verblijven. Inmiddels zet de paus zijn geplande werkzaamheden normaal voort.

Benedictus XVI ontving nog Otto Perez Malina, president van Guatemala en de ontslagnemende Italiaanse premier Mario Monti. De Italiaanse president Giorgio Napolitano komt ook nog langs. Vanaf zondagavond neemt Benedictus XVI deel aan de vastenretraite in het Vaticaan.

Inmiddels bevestigde jezuïet Federico Lombardi, woordvoerder van de Heilige Stoel, dat het Vaticaan de mogelijkheid bestudeert om het conclaaf, dat een nieuwe paus moet aanduiden, te vervroegen. Kardinaal Tarcisio Bertone, de nummer twee van het Vaticaan, en monseigneur Giuseppe Sciacca, de nieuwe auditeur van de Apostolische Kamer, onderzoeken de zaak, aldus Lombardi.

Kardinalen moeten van Twitter en Facebook wegblijven tijdens conclaaf

Tijdens het conclaad wordt de kardinalen de toegang tot sociale media als Twitter en Facebook verboden en moeten ze hun smartphone afgeven, meldt de VRT. Dat om te voorkomen dat tweets sneller zouden zijn dan de witte rook die een ‘habemus papem’ aankondigt. De 117 kardinalen die een nieuwe paus kiezen mogen niet meer met de buitenwereld communiceren eenmaal ze in de Sixtijnse kapel zijn.

Om te vermijden dat er sneller virtuele witte rook is dan echte witte rook, mogen de kardinalen tijdens de verkiezing van de nieuwe paus niet op sociale media.

Volgens de VRT zijn er amper negen kardinalen actief op Twitter (zie onder). Onder hen zit ook de paus zelf, als @Pontifex. Wat met die account gebeurt, is nog niet geweten.

Kardinalen op Twitter:

@CardinalDolan

@CardinalSean

@CardRavasi

@DomOdiloScherer

@angeloscola

@CardinalNapier

@sistachcardenal

@CardinalMahony

@cardenalruben

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content