Parlement Egypte na 5 minuten al uit elkaar

© Reuters

Het Egyptische parlement is dan toch samengekomen, zij het voor even. Dat is tegen de zin van het grondwettelijk hof en het leger.

Het Egyptische parlement is opnieuw bijeengekomen. Nochtans werd het vlak voor de presidentsverkiezingen van enkele weken geleden ontbonden. Toen president Mohammed Morsi zei dat hij het parlement opnieuw wou bijeenbrengen, werd dat afgewezen door het grondwettelijk hof.

Parlementsvoorzitter Saad al-Katatni zei aan het begin van de zitting, live op de staatsomroep: “We zijn hier vandaag om het oordeel van het hof om het parlement niet opnieuw te installeren, te bekijken. Ik wil benadrukken dat we de beslissing niet tegenspreken. We zoeken een manier om ze uit te voeren.”

Katatni is net als president Mohammed Morsi lid van de Moslimbroeders. Die partij vormt het nieuwe bewind en ondervindt tegenwind van de oude machthebbers, die vertegenwoordigd worden door het leger en het gerecht.

De confrontatie wordt uitgesteld

Na de opening van de zitting werd besloten dat het parlement de beslissing van het grondwettelijk hof respecteert en de zaak doorverwijst naar het Hof van Cassatie. Pas als dat geoordeeld heeft zal het parlement opnieuw samenkomen. Na de stemming schorste de voorzitter de zitting, die in totaal zo’n vijf minuten duurde.

Volgens analisten zijn de Moslimbroeders en het leger op zoek naar een evenwicht. Morsi heeft een meerderheid van de Moslimbroeders in het parlement nodig om goed te kunnen besturen en het leger wil niet dat de nieuwe grondwet zijn macht inperkt.

“Door het parlement toch voor vijf minuten te laten samenkomen, dagen president Morsi en zijn Moslimsbroeders het leger en het gerecht uit. Maar daardoor worden die laatste twee niet verzwakt”, klinkt het. De echte confrontatie tussen beide partijen wordt uitgesteld.

ElBaradei: “Waarom naar Hof van Cassatie?”

En dat kan niet blijven duren, vindt onder andere Mohammed ElBaradei, een invloedrijke Egyptenaar die enkele jaren geleden nog het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap was.

“We zitten in een constitutioneel zooitje”, zegt ElBaradei. “Het grondwettelijk hof is het hoogste rechtsorgaan in het land. Waarom wordt de zaak dan doorverwezen naar het Hof van Cassatie?”

Oppositie boycot zitting

Volgens de nieuwszender Al Jazeera waren er heel wat parlementsleden die de zitting boycotten, vooral seculieren en liberalen. Zij steunen het leger en het grondwettelijk hof. “De oppositie was niet ontevreden met de ontbinding van het parlement omdat de Moslimbroeders er een meerderheid in hebben.” (JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content