Obama wil 4 triljoen dollar besparen in 12 jaar

14/04/11 om 08:44 - Bijgewerkt om 08:44

De Amerikaanse president presenteerde woensdagavond zijn langverwachte voorstel om het begrotingstekort terug te dringen.

Obama wil 4 triljoen dollar besparen in 12 jaar

© Belga/AFP

De Amerikaanse president Barack Obama presenteerde woensdagavond zijn langverwachte voorstel om het begrotingstekort terug te dringen. Hij wil in de komende 12 jaar maar liefst 4 triljoen dollar (4.000 miljard dollar of zo'n 2.800 miljard euro) besparen door middel van bezuinigingen en een verhoging van de belastingen voor de rijkste Amerikanen.

"We moeten leven met de mogelijkheden die we hebben, ons tekort terugdringen en terugkeren op een pad dat ons in staat stelt onze schulden af te lossen," zei Obama in een toespraak in de George Washington University in Washington. Dat moet volgens de president gebeuren met bescherming van het economische herstel en de arbeidsmarkt.

Belastingen

Het plan van Obama omvat onder meer besparingen in het zorgstelsel en defensie. Hij wil ook de door ex-president George W. Bush ingevoerde belastingvoordelen voor families die meer dan 250.000 dollar per jaar verdienen, afschaffen. Dat plan is door de Republikeinen al afgeschoten.

Voorspeld wordt dat het Amerikaanse begrotingstekort dit jaar oploopt tot 1,5 triljoen dollar. Volgens de plannen van Obama moet het tekort in 2015 teruggebracht zijn tot 2,5 procent en tegen 2020 tot 2 procent.

Het steeds groter wordende gat in de begroting zal een van de hoofdthema's worden in de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2012. Voor zowel de Democraten als de Republikeinen zijn bezuinigingen een prioriteit. (KVDA)

Onze partners