Obama en Romney in de clinch over belastingen

© Reuters

VS-president Obama wil de belastingsverlagingen van zijn voorganger Bush afschaffen voor rijke Amerikanen. Dat stuit op een njet van zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney.

Met zijn voorstel om George W. Bush’ belastingsverminderingen alleen voor gezinnen die minder dan een kwart miljoen dollar (203.000 euro) per jaar verdienen met één jaar te verlengen, probeert Obama zijn tegenstander Mitt Romney en de Republikeinse partij in de hoek te drijven. De Republikeinen willen alle belastingsverminderingen behouden, dus ook voor de rijken.

Feit is: slechts twee procent van de Amerikaanse bevolking verdient meer dan 250.000 dollar. Nochtans ging het grootste deel van de opbrengst van de belastingsverlagingen naar die rijkste groep.

Op het moment dat veel gewone Amerikanen het moeilijk hebben, daagt Obama de Republikeinen dus uit om nee te zeggen tegen zijn voorstel. Houdt de president vervolgens voet bij stuk, dan vervalt de belastingsverlaging eind dit jaar voor iedereen en kan hij zeggen dat Romney en de Republikeinen de rijken willen beschermen ten koste van de middenklasse.

Middenklasse
Obama zei in het Witte Huis dat de Republikeinse theorie niet klopt dat belastingsverminderingen voor de rijken – ‘job creators’ in het Republikeinse campagnejargon – de economie aanzwengelen. Dat heeft volgens hem mee tot de huidige crisis geleid.

“We hebben die theorie geprobeerd”, zei Obama. “We hebben gezien wat er toen gebeurd is. We kunnen ons niet veroorloven om dat opnieuw te doen.”

“Volgens mij komt onze welvaart van een economie die gebouwd is op een sterke, groeiende middenklasse”, vervolgde de president. Het is tijd om de belastingsverminderingen voor de rijkste Amerikanen – mensen zoals ikzelf – te laten aflopen.”

Obama beloofde dan ook dat hij zijn veto zal gebruiken voor elke poging om de belastingsverminderingen in stand te houden voor wie meer dan 250.000 dollar verdient.

Don Quichote

De Republikeinen verzetten zich onmiddellijk tegen wat zij een ‘massieve belastingsverhoging’ noemen.

“In tegenstelling tot president Obama begrijpt gouverneur Romney dat het laatste wat we moeten doen in deze economie het verhogen van de belastingen voor eender wie is”, zei Andrea Saul, de woordvoerder van de Republikeinse kandidaat, die geciteerd werd door The New York Times.

In The Washington Post verwees John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, naar de tegenvallende tewerkstellingscijfers die de Amerikaanse regering vorige week bekendmaakte. “In het zog van nog maar eens een zwak banenrapport hernieuwt de president zijn Don Quichote-achtige roep voor dezelfde belastingsverhogingen op KMO’s die routinematig verworpen zijn door het Huis en de Senaat.”

Voor de tribune

De kans dat Obama zijn slag thuishaalt, is overigens zo goed als nihil, aangezien de Republikeinen de meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Zijn voorstel is dus een campagnemanoeuvre. Maar met vier maanden te gaan voor de verkiezingen domineren nummertjes voor de tribune in Washington.

Terwijl Obama zijn initiatief aankondigde in het Witte Huis, maakten de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zich op om te stemmen over de afschaffing van Obama’s ziektewet. Ook dat idee maakt geen schijn van kans, omdat de Democraten de meerderheid hebben in de Amerikaanse Senaat.

Ravijn

Ondanks alle electoraal stuntwerk moet het dossier van de belastingen en de begroting voor het einde van dit jaar naar een ontknoping.

Dan dreigt voor de VS namelijk de zogenaamde ‘fiscale ravijn’. Dat is het samengaan van het aflopen van alle belastingsverlagingen uit de tijd van Bush en de automatische besparingen voor honderden miljarden dollars die dan van kracht worden.

Die laatste zijn het gevolg van de politieke confrontatie over het schuldplafond (de wettelijke bovengrens op de Amerikaanse staatsschuld) van vorige zomer. Die bracht de VS aan de rand van wanbetalerstatusen kostte het land zijn AAA-kredietrating. Bij die gelegenheid probeerde Obama ook al vruchteloos om de belastingsverminderingen voor de rijken af te schaffen.

Voor Nieuwjaar zullen Democraten en Republikeinen dus een compromis over de begroting en de belastingen moeten vinden. Maar dat zal wellicht moeten gebeuren na de presidentsverkiezingen van november – en met het zwaard van Damocles griezelig dicht boven het hoofd. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content