Obama biedt Iran 'nieuwe start' aan

20/03/09 om 08:34 - Bijgewerkt om 08:33

Bron: Sportmagazine

Hij deed dat in een videoboodschap aan de Iraanse regering en het Iraanse volk.

Obama lanceerde zijn boodschap (zie rechts) symbolisch op de dag van het feest van Noroez, het begin van het Iraanse nieuwe jaar.

"Mijn regering wil een diplomatie bedrijven die de problemen waar we ons tegenover geplaatst zien, in hun totaliteit benadert. We willen constructieve betrekkingen tussen de VS, Iran en de internationale gemeenschap."

"Dit proces is niet gebaat bij dreigende taal. We streven integendeel juist naar een eerlijke dialoog, die gebaseerd is op wederzijds respect", aldus Obama in de video. De boodschap werd ondertiteld in het Farsi.

Obama zei zich een toekomst voor te stellen waarin de oude twistpunten overstegen zijn en waar u, al uw buurlanden en de wereld in het algemeen in grotere veiligheid en vrede leven".

Hij voegde er aan toe dat Iran zelf ook een 'keuze' te maken heeft. "De VS willen dat Iran de plaats inneemt die haar toekomt in de gemeenschap der volkeren. Maar deze plaats kan niet verworven worden met terrorisme of met wapens".

Iran verwelkomt de boodschap, maar vraagt concrete actie om de fouten uit het verleden te herstellen. "Het middel om meningsverschillen aan de kant te schuiven, is niet aan Iran vragen de agressieve houding van de VS eenzijdig te vergeten", zei een persadviseur van president Mahmoud Ahmadinejad.

Atoomwapen
De relaties tussen de Verenigde Staten en Iran zijn nog verslechterd door Irans nucleaire programma. Washington vreest dat de Iraanse autoriteiten in het geheim werken aan een atoomwapen, een beschuldiging die Teheran altijd ontkend heeft.

De boodschap van Obama is opnieuw een breuk met het beleid van zijn voorganger George W. Bush. Die plaatste Iran op zijn 'as van het kwaad' en wilde het land isoleren. Obama had onlangs al aangegeven te willen praten met Iran.

Lees ook: Barack Obama als eerste zittende president bij Jay Leno

Lees meer over:

Onze partners