Syrië aanvaardt plan Arabische Liga

De Syrische regering van dictator Bashar al-Assad gaat akkoord met het plan van de Arabische Liga om het geweld te stoppen. Meteen rijzen vragen bij de oprechtheid van het Syrische regime.

Dat kondigde de Arabische Liga aan in Caïro, waar het een spoedzitting hield over de Syrische problemen. De Liga zei volgens de Arabische nieuwszender Al Jazeera verheugd te zijn dat de Syrische autoriteiten het met hen “eens waren over de nood een onmiddellijke, volledige en correcte implementering van het plan.” De Qatarese eerste minister Sjeik Hamad bin Jassim Al Thani zei “blij” te zijn met het akkoord, en “nog blijer” als het akkoord meteen uitgevoerd wordt.

Hij las een verklaring voor waarin stond dat Syrië akkoord gaat met verschillende punten in het plan, waaronder het complete stoppen van het geweld, het vrijlaten van gevangenen en de terugtrekking van militaire aanwezigheid in de straten. Ook gaat Syrië, aldus Al Tjani, de Arabische Liga en de media toelaten om de situatie te verslaan.

Al Tjani kondigde ook aan dat de Liga de contacten tussen de Syrische autoriteiten en de oppositie zou onderhouden, met het oog op een “nationale dialoog binnen twee weken.”

VS herhalen vraag opstappen Assad

Volgens Al Jazeera vindt de Arabische Liga dat het bereikte akkoord enorme gevolgen heeft voor zowel de buurlanden van Syrië, als voor de gehele Arabische gemeenschap. Ook al heeft de Liga geen garanties, klinkt het, ze hebben wel een “nogal opmerkelijke verbintenis” van Syrië op zak. Tot voor het akkoord wees Syrië immers elk staakt het vuren af.

De Verenigde Staten (VS) herhaalden dan ook meteen na de aankondiging van de Arabische Liga hun oproep aan het adres van Assad om af te treden. Jaw Carney van het Witte Huis: “Wij blijven erbij dat Assad zijn legitimiteit is verloren en afstand moet doe van de macht.” Het klonk ook dat de VS Assad op zijn daden zou beoordelen, en niet op de woorden. Assad heeft immers al enkele gebroken beloftes op zijn conto, aldus de VS. En dus zien de VS het gevaar dat Assad zijn volk met halve beloftes en hervormingen zou sussen.

‘Assad is ervoor berucht beloftes te breken’

Scepsis ook bij opposant Najib al-Ghadban, lid van de Syrische Nationale Raad, die meent dat ingaan op het plan van de Arabische Liga voor het Syrische regime zoveel betekent als het einde. “Wat we nu zien is een poging om tijd te kopen”, zegt hij. “Assad is ervoor berucht zijn beloftes te breken.”

Niet alleen bij het “unieke akkoord” worden vragen gesteld. Ook de Arabische Liga op zich wordt her en der in vraag gesteld. De kernvraag is dan hoeveel van de 22 leden een democratisch regime kent.

Ondertussen blijft het dodental in Syrië oplopen door de staatsterreur van Assads geheime diensten, tot meer dan 3.000 doden sinds het uitbreken van de Syrische protesten. Assad houdt voorlopig stand in de Arabische Lente, net zoals de Jemenitische despoot Ali Abdullah Saleh. De dictators van Tunesië en Egypte, Zine El Abidine Ben Ali en Hosni Mubarrak, hebben de macht neergelegd. Hun Libische mededictator Muammar Khaddafi werd gedood na maanden gewapend verzet tegen de Arabische Lente in zijn land. (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content