Nu ook vogelgriep in Groot-Brittannië, Europa neemt maatregelen

17/11/14 om 08:08 - Bijgewerkt om 08:26

De Europese Commissie gaat waarschijnlijk maatregelen nemen om de vogelgriep in bedwang te houden. Na Nederland is er nu ook een uitbraak van de ziekte in Groot-Brittannië.

Nu ook vogelgriep in Groot-Brittannië, Europa neemt maatregelen

© Belga

De Europese Commissie is waarschijnlijk van plan om de export vanuit Nederland van onder meer levend pluimvee, eieren en vlees van pluimvee aan banden te leggen naar andere landen binnen de Europese Unie en daarbuiten. Zaterdag werd na een reguliere controle duidelijk dat er op een boerderij in Hekendorp (provincie Utrecht) vogelgriep heerste. Het gaat om het zeer besmettelijke type H5N8. Dat is hetzelfde type als begin deze maand al in Duitsland is vastgesteld.

150.000 legkippen werden afgemaakt. In heel Nederland geldt sinds zondag al een vervoersverbod van gevogelte, eieren, mest en gebruikt strooisel. Daarnaast is ook een ophok- en afschermplicht voor pluimvee ingesteld. Het verbod geldt voor maximaal 72 uur. In een zone van ruim 10 kilometer rond de getroffen kippenboerderij geldt het vervoersverbod dertig dagen. Binnen dat gebied liggen zestien andere pluimveebedrijven.

Ook vogelgriep in Groot-Brittannië

Ondertussen is er ook in Groot-Brittannië een nieuw geval van vogelgriep ontdekt in een boerderij in Yorkshire, in het noorden van het land, waar eenden worden gekweekt. Het is niet duidelijk om welke stam van het virus het hier gaat. De autoriteiten stelden een veiligheidszone in rond de boerderij en lieten de eenden afslachten.

De vogelgriep is dodelijk voor kippen en is ook een gevaar voor de mens. Wie in aanraking komt met besmette dieren kan ziek worden. Het H5N1-virus heeft meer dan vierhonderd doden geëist, vooral in Zuidoost-Azië, sinds het voor het eerst opdook in 2003. Een andere stam, H7N9, eiste 170 levens, sinds 2013. In september waarschuwde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties voor de nieuwe vorm A(H5N6), die zeer ziekteverwekkend is.

Eerste keer in Europa

Begin november ten slotte werd nog een andere stam van het vogelgriepvirus ontdekt, H5N8, in een kwekerij van kalkoenen in het noorden van Duitsland. Het was de eerste keer dat dat gebeurde in Europa. Die H5N8-stam werd nu dus ook in Nederland ontdekt. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners