Noord-Korea waarschuwt voor 'nog zwaardere' actie

12/02/13 om 14:43 - Bijgewerkt om 14:43

Noord-Korea waarschuwt dat de ondergrondse kernproef niets meer was dan een 'eerste' stap, en dat er 'sterkere acties' zullen volgen als er sancties tegen het land genomen worden.

Noord-Korea waarschuwt voor 'nog zwaardere' actie

© Reuters

"De laatste test was niet meer dan de eerste actie die we hebben ondernomen met de grootst mogelijke omzichtigheid", aldus de Noord-Koreaanse minister van Defensie in een persbericht. "Als de Verenigde Staten de situatie met hun aanhoudende vijandigheid verder bemoeilijken, zullen wij geen andere keuze hebben dan een tweede, of zelfs een derde, reeks acties." In het persbericht werd niet verduidelijkt om wat voor acties het dan zal gaan.

Schok van 4,9 op schaal van Richter
Pyongyang voerde voor de derde keer een kerntest uit. Die test had, volgens het Noord-Koreaanse regime, een grotere kracht dan de twee vorige. Het VN-agentschap CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban-Treaty Organization) meldde dat de kracht van de ontploffing dubbel zo hard was als die van de vorige Noord-Koreaanse kernproef. Nog volgens de CTBTO is het zo goed als onmogelijk om na te gaan of Noord-Korea een plutonium- of uraniumwapen testte.

Het Amerikaans Geofysisch Instituut (USGS) merkte een schok met een kracht van 4,9 op de schaal van Richter op. De schok ten gevolge van de vorige test bedroeg 4,5 op de schaal van Richter.

Spoedzitting

De internationale gemeenschap heeft al zijn afkeuring laten blijken. De VN-Veiligheidsraad houdt een spoedzitting, om te onderzoeken hoe ze zullen reageren op die test, die in strijd is met de VN-resoluties. Het is mogelijk dat er nieuwe sancties genomen worden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners