Noam Chomsky: "Ramp in Japan is een waarschuwing!"

18/03/11 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:05

De grootste bedreiging van de mensheid zijn nucleaire oorlogsvoering en natuurrampen, schrijft Chomsky.

Noam Chomsky: "Ramp in Japan is een waarschuwing!"

In zijn nieuwe boek 'Hopes and Prospects' schrijft de bekende politiek activist en denker Noam Chomsky dat de grootste bedreiging van de mensheid nucleaire oorlogsvoering en natuurrampen zijn. Duidelijk profetische woorden in de huidige context van de aardbeving in Japan.

Volgens Chomsky is de vreselijke ramp in Japan een waarschuwing. "Het is natuurlijk geen nucleair wapen, maar de dreiging van kernwapens neemt wel toe,", zo zegt Chomsky, die afgelopen week in Brussel was voor een lezing.

Klik hier voor een fragment uit het interview met Chomsky door het persbureau Novum.

Uit Wikileaks-documenten blijkt dat het VS-beleid enorm bijdraagt tot anti-Amerikaanse gevoelens in Pakistan en Afghanistan waar de radicalisering toeneemt. Bovendien heeft Pakistan een gigantisch nucleair wapenprogramma, dat in eerste instantie werd opgezet met steun uit het Westen. Die twee zaken leiden mogelijk tot de kans dat radioactief materiaal lekt en in handen komt van radicale moslims, zo waarschuwt Chomsky. "Dat wordt dan een ultieme nachtmerrie met mogelijk nucleaire wapens in New York en Londen."

Latijns-Amerika

Ook over de andere actuele hedendaagse brandhaarden liet Chomsky in Brussel zijn licht schijnen, gaande van de "revoluties" in de Arabische wereld (Tunesië, Egypte, Libië) tot de "zorgwekkende" opkomst van populistisch rechts in met name Europa.In al die situaties komt Chomsky terug op een van zijn basisgedachten: het perspectief van een westerse elite die het status quo - de Westerse economische suprematie - wil bewaren, daarin bijgestaan door plaatselijke satrapen. De "hoop" op "change" uit de titel van zijn boek ziet Chomsky niet in de VS, waar de plaatselijke president dat woord nochtans vaak in de mond neemt, maar in Latijns-Amerika, dat onder leiding van, vooral, de gewezen Braziliaanse president Lula een koers onafhankelijk van (de) Washington (Consensus) is gaan varen. Merkwaardig daaraan, aldus Chomsky, is de slappe respons van de VS tegenover dat "virus met besmettingsgevaar". Het voorbije decennium heeft de regio "amper" drie staatsgrepen (één gelukte: Honduras) gekend. (TE)

Lees meer over:

Onze partners