Nieuw Brits Lagerhuis komt voor het eerst bijeen

18/05/15 om 19:14 - Bijgewerkt om 19:14

Het Brits Lagerhuis is na de parlementsverkiezingen van 7 mei voor het eerst samengekomen. De Conservatives van premier David Cameron haalden een absolute meerderheid met 331 van de 650 zetels.

Nieuw Brits Lagerhuis komt voor het eerst bijeen

© Reuters

Na de parlementsverkiezingen van 7 mei is het Brits Lagerhuis voor het eerst bijeengekomen. De Conservatieve partij van premier David Cameron heeft met 331 van 650 afgevaardigden de absolute meerderheid.

Speaker

Als één van de eerste officiële handelingen werd de parlementsvoorzitter ("speaker") John Bercow in zijn ambt bevestigd. De 52-jarige politicus heeft nu geen stemrecht meer waardoor de Tories een stem verliezen. Volgens de traditie werd Bercow door het oudste lid van het parlement, Gerald Kaufman (84), zogezegd tegen zijn zin naar de kop van de parlementaire bankjes gesleept.

De openingsceremonie wordt dinsdag 19 mei voortgezet met de eedaflegging van de 650 afgevaardigden. Op 27 mei wordt de legislatuurperiode met de zogenaamde Queen's Speech officieel geopend. Dan leest koningin Elizabeth II het regeringsprogramma voor.

Eurosceptisch

Met spanning wordt uitgekeken hoe de nieuwe regering van Cameron zich positioneert in de Europese politiek. Cameron heeft tegen de herfst van 2017 een referendum beloofd over de toekomst van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie. Eerder wil hij in Brussel onderhandelingen over hervormingen voeren. De Britse regering is, gesteund door een absolute meerderheid van de Conservatieven, duidelijk eurosceptischer dan tijdens de coalitie met de pro-Europese liberaaldemocraten.

Nationale gezondheidszorg

Terwijl in het parlement vooral de Britse humor heerste, had Cameron uren eerder al in Birmingham zijn toekomstige plannen over zijn zorgbeleid uit de doeken gedaan. De omstreden gezondheidsdienst NHS moet tegen 2020 acht miljard pond extra krijgen om efficiënter te werken. Experten hadden de bijkomende financiering op 30 miljard pond geraamd. Zo zullen onder andere de in Groot-Brittannië vaak als poliklinieken gehouden huisartspraktijken voortaan ook op zondag moeten open zijn. De nationale gezondheidszorg (NHS) was één van de hoofdthema's van de verkiezingsstrijd. De Labour-oppositie had Cameron beticht van een politieke kaalslag. (Belga/WB)

Onze partners