Nicolas Sarkozy zet eerste stap naar herovering Elysée

30/11/14 om 08:40 - Bijgewerkt om 08:40

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is, geheel volgens de verwachtingen, door de achterban van de partij verkozen tot voorzitter van de rechtse Union pour un Mouvement Populaire (UMP).

Nicolas Sarkozy zet eerste stap naar herovering  Elysée

Nicolas Sarkozy © Reuters

'Sarko' haalde het met sprekend gemak: 64,5 procent voor hem tegenover 29,8 voor 'rijzende ster' Bruno Le Maire, oud-landbouwminister en diplomaat, en 6,3 procent voor de in Algerije geboren Hervé Mariton. Toch zal de aanhang van Sarkozy niet onverdeeld gelukkig zijn. Er werd gerekend op een score van 70 procent of meer voor "l'Américain".

Altruïsme

Sarkozy komt opnieuw aan het hoofd van de UMP, nadat hij die functie tien jaar geleden voor het eerst bekleedde (van 2004 tot 2007). Hij volgt als voorzitter een triumviraat van ex-premiers op (Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin en Francois Fillon) dat de niet van schandalen gespeende partij tijdelijk leidde, nadat voorzitter Jean-Francois Copé in mei moest aftreden wegens een schandaal betreffende ongeoorloofde campagnefinanciering.

Sarko had pas in september zijn politieke comeback aangekondigd; hij wil die bekronen met een herovering, in 2017, van het Elysée. Hij streeft dit na uit altruïsme: hij heeft namelijk "de plicht" om Frankrijk te redden uit de klauwen van het Front National.

Het huidige politieke landschap extrapolerend naar 2017 zou de UMP-kandidaat immers niet met een socialist hoeven af te rekenen - president Hollande staat qua populariteit ongeveer aan het vriespunt - maar met Marine Le Pen.

Schandalen

Ook Sarkozy wordt genoemd in een schandaal: het omkopen van een rechter. Voorts blijft er het vermoeden van Libische steun (wijlen kolonel Kadhafi) voor zijn campagne voor de presidentsverkiezingen. Tenslotte is het lang niet zeker dat Sarkozy de UMP-kandidaat wordt in 2017; in de opiniepeilingen komt partijgenoot Alain Juppé steeds naar voren als Frankrijks minst ongeliefde politicus. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners