Newt Gingrich eist ontslag VS-ambassadeur in België

04/12/11 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

De VS-ambassadeur in België Howard Gutman zou uitspraken gedaan hebben over anti-semitisme.

Newt Gingrich eist ontslag VS-ambassadeur in België

© EPA

Amerikaans presidentskandidaat voor de Republikeinen Newt Gingrich eist het ontslag van de VS-ambassadeur in België Howard Gutman. Gutman zou op een joodse conferentie in Brussel onder meer gezegd hebben dat er een verband is tussen het wereldwijde antisemitisme en het beleid van Israël tegenover Palestina.

"Pres Obama should fire his ambassador to Brussels for being so wrong about anti-semitism" - (President Obama zou zijn ambassadeur in Brussel moeten ontslagen vanwege zijn misvattingen over anti-semitisme, nvdr)- , zo staat te lezen op de officiële Twitter-account van Newt Gingrich.

Gingrich baseert zich op een artikel op Ynetnews.com. In dat artikel wordt verwezen naar uitspraken die Gutman zou gedaan hebben op een joodse conferentie in Brussel.

'Jodenhaat komt voort uit conflict'
Gutman zou gezegd hebben dat er een verschil is tussen het traditionele anti-semitisme, dat veroordeeld moet worden, en de haat van moslims tegenover joden die voortkomt uit het conflict tussen Israël en Palestina. Volgens Ynetnews zei Gutman daarnaast dat een Israëlisch-Palestijns vredesakkoord het anti-semitisme van moslims gevoelig zou kunnen verminderen.

Heksenjacht
"Een heksenjacht of politieke spelletjes", reageert hoofdredacteur van Joods Actueel, Michael Freilich. "Ik begrijp niet wat er fout is met de uitspraken van Gutman. Ik denk dat hier politieke spelletjes worden gespeeld. Gingrich moet het als Republikeinse kandidaat opnemen tegen Obama, die zoals bekend een goede vriend is van Gutman." Volgens Freilich wil Gingrich met zijn uitspraken tonen aan zijn Amerikaanse kiespubliek dat hij zeer pro-joods is en dat Obama "fouten" heeft in zijn entourage.

Nog volgens Ynetnews waren de aanwezigen "zichtbaar geschokt" door de uitspraken van Gutman. De VS-ambassadeur zou tegenwind gekregen hebben en zou de conferentie vroegtijdig verlaten hebben met als excuus dat hij "andere verplichtingen had".

Gutman zoon van Poolse jood
Gutman werd in 2009 door Amerikaans president Barack Obama benoemd als ambassadeur in België. Gutman geldt als een vertrouweling van Obama en was een belangrijke fondsenwerver voor diens presidentscampagne in 2008. Gutman is de zoon van een Poolse jood. (Belga/TE)

Onze partners