Nederlandse Syriëstrijdster op Brussels Airport onderschept

12/04/13 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

Ook Nederlandse jongeren trekken naar Syrië om daar het regime van president Bashar al-Assad te bevechten. Een moslimmeisje is opgepakt op de luchthaven van Zaventem.

Nederlandse Syriëstrijdster op Brussels Airport onderschept

© AFP

In Nederland trekken jongens en meisjes naar Syrië om daar het regime van president Bashar al-Assad te bevechten, zo heeft de krant De Telegraaf bericht. Eén van hen zou op de luchthaven van Zaventem zijn onderschept.

"Het aantal is klein, ze vormen de uitzondering, maar ze zijn er wel degelijk", citeert de krant directeur en wetenschapper Edwin Bakker van het Centre for Terrorism & Counterterrorism in Den Haag over Nederlandse jihadmeisjes die zich bij de rebellen in Syrië voegen.

Volgens De Telegraaf bevestigen achterblijvende families, Haagse jeugdhulpverleners en andere wetenschappers het vertrek van Nederlandse tienermeisjes naar Syrië.

Bakker vertelde het voorbeeld te kennen van een Nederlands meisje dat naar het buitenland ging om te trouwen om vervolgens met haar man naar Syrië te reizen om deel te nemen aan de jihad.

"Maar ze werden onderschept op het Belgische vliegveld Zaventem", zo haalde de krant de hoogleraar (Contra-)Terrorisme aan de Universiteit van Leiden aan. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners