Nederlandse fiscus schrapt 5.000 banen

20/05/15 om 00:52 - Bijgewerkt om 00:52

De belastingdienst in Nederland begint aan een reorganisatie en een verdere informatisering waarbij 5.000 medewerkers hun huidige baan zullen verliezen. Ze zullen elders binnen hun dienst of binnen de overheid een andere baan aangeboden krijgen.

Nederlandse fiscus schrapt 5.000 banen

Eric Wiebes, de Nederlandse staatssecretaris van Financiën © Wikipedia

Gedwongen ontslagen worden uitgesloten. Daarnaast gaat de fiscus de komende jaren 1.500 extra mensen aannemen voor gespecialiseerde data-analyse.

De woordvoerder van Nederlands Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de plannen bekendgemaakt. Topman Peter Veld van de belastingdienst vertrekt. Ook vier andere directieleden stappen op.

Hoge leeftijd

Het werk bij de fiscus is de laatste jaren drastisch veranderd en zal de komende maanden nog verder evolueren. Er wordt meer geautomatiseerd en systemen worden beter aan elkaar gekoppeld. Veel aangiftes worden door de fiscus zelf al grotendeels op voorhand ingevuld en de controles zijn over het algemeen automatisch en gemakkelijker.

Bij de Nederlandse belastingdienst werken op dit moment een kleine 30.000 mensen. Ook diensten als de Douane vallen daaronder. De gemiddelde leeftijd van de werknemers ligt met 53 jaar bovengemiddeld hoog. De medewerkers zullen woensdag worden geïnformeerd over de reorganisatieplannen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners