Nederlandse crimineel Willem Holleeder aangehouden

13/12/14 om 18:03 - Bijgewerkt om 18:06

Willem Holleeder is aangehouden in zijn huis in Amsterdam. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij twee moorden. Holleeder, ook wel bekend als 'De Neus', is de bekendste crimineel van Nederland.

Nederlandse crimineel Willem Holleeder aangehouden

Holleeder zou samen met anderen opdracht hebben gegeven Kees Houtman en Thomas van der Bijl te vermoorden, in respectievelijk 2005 en 2006. De schutters in beide zaken zijn al onherroepelijk veroordeeld.

Aanleiding voor de aanhouding zijn verklaringen van kroongetuige Fred Ros. "Hij heeft belastend over Holleeder verklaard", aldus een woordvoerster van het OM.

De 56-jarige crimineel werd al eerder in verband gebracht met de moorden op Houtman en Van der Bijl. Ook kroongetuige Peter la S. legde al belastende verklaringen over Holleeder af. Holleeder wordt waarschijnlijk begin komende week voorgeleid.

Houtman was een vastgoedhandelaar die aan het hoofd stond van een criminele bende, waar ook John Mieremet en Sam Klepper deel van uitmaakten. Hij zou door Holleeder zijn afgeperst. Houtman werd op 2 november 2005 doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam-Osdorp.

Op 20 april 2006 werd Van der Bijl in zijn Amsterdamse café De Hallen onder vuur genomen en gedood. Justitie wilde hem horen als getuige in de afpersingszaak van Houtman.

Bekendste crimineel van Nederland

Willem Holleeder is met voorsprong de bekendste crimineel van Nederland. In de jaren 80 moet hij de gevangenis in omdat hij betrokken zou zijn bij de ontvoering van de ondertussen overleden biermagnaat Freddy Heineken. Later wordt hij gelinkt met overvallen, afpersing en drugshandel. In de jaren 90 krijgt wordt hij de godfather van de Amsterdamse onderwereld genoemd.

De laatste twee jaar was Holleeder op vrije voeten. (Belga / JH)

Lees meer over:

Onze partners