Monti: EU-top gaat desnoods door tot zondagnacht

27/06/12 om 03:04 - Bijgewerkt om 03:04

Als dat nodig is om de eurocrisis te beteugelen, is de Italiaanse premier Mario Monti bereid om de EU-top van donderdag en vrijdag het hele weekend te rekkken - desnoods tot zondagnacht.

Monti: EU-top gaat desnoods door tot zondagnacht

© EPA

Dat zei Monti in het Italiaanse parlement. "Als het nodig is werken we tot zondagavond door", stelde hij.

Vicieuze cirkel

Monti wil afspraken die de economische groei in de probleemlanden kunnen stimuleren en helpen om de stijgende rentes op staatsleningen in te dammen. Monti waarschuwde voor een vicieuze cirkel van bezuinigingen en economische krimp, waardoor er in probleemlanden steeds dieper moet worden gesneden om aan begrotingsdoelstellingen te kunnen voldoen.

Noodfondsen

"Iedereen moet zijn eigen huis op orde brengen, maar door de fouten in ons systeem is dat niet genoeg", zegt Monti.

De Italiaanse premier zou graag zien dat Europa helpt de stijgende rentes op Italiaanse en Spaanse staatsleningen in te dammen.

Monti stelde eerder al voor om middelen uit de Europese noodfondsen in te zetten om obligaties te kopen van landen die voldoende werk maken van de hervorming van hun economie. Die oproep wil hij op de EU-top herhalen.

Duits verzet

Zijn voorstel stuitte eerder deze maand op fel verzet in Duitsland, dat vreest dat onvoorwaardelijke hulp uit de noodfondsen de prikkel wegneemt voor landen om hun financiën op orde te brengen.

Monti zegt echter dat hij verkeerd begrepen is. "Wij vragen dit niet voor landen die hun problemen niet oplossen, wij vragen het voor landen die al veel hebben gedaan en al hun verplichtingen nakomen." (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners