Mogelijk opnieuw radioactief lek in ondergronds bekken kerncentrale Fukushima

© Reuters

De uitbater van de zwaar beschadigde kerncentrale van Fukushima, meldt dat er mogelijk een nieuw lek is in een ondergronds opslagbekken met radioactief water.

Tepco, de uitbater van de zwaar beschadigde kerncentrale van het Japanse Fukushima, meldt dat er mogelijk een nieuw lek is in een ondergronds opslagbekken met radioactief water. Het bedrijft stelt evenwel dat de gevolgen voor het milieu beperkt zijn.

Tepco deelde eerder al mee dat zowat 120 ton besmette vloeistof zou zijn gelekt uit een van de zeven reservoirs die de centrale telt en die zich op ongeveer 800 meter van de oceaan bevindt. Er werden radioactieve elementen gevonden in het water tussen de grond rond het bekken en de buitenste ondoordringbare laag, maar Tepco acht het weinig waarschijnlijk dat het radioactieve water in de zee kan lopen.

Volgens de uitbater werden eveneens radioactieve elementen aangetroffen rond het tweede reservoir. “Een minieme hoeveelheid water zou uit het bassin ontsnapt zijn, hoewel we niet konden vaststellen dat het waterniveau in het reservoir gezakt is”, luidt het in een communiqué. De voorbije weken waren er al een aantal incidenten in de nucleaire centrale van Fukushima Daiichi die op 11 maart 2011 verwoest werd door de aardbeving en de tsunami.

De situatie rond de kerncentrale van Fukushima wordt sinds december 2011 als stabiel beschouwd, maar de site blijft erg kwetsbaar, vooral in het geval van een nieuwe aardbeving en/of tsunami. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content