Merkel en Seehofer bereiken compromis over migratieproblematiek

Angela Merkel. De kanselier wordt belaagd door de rechtse CSU, maar is nog niet uitgeteld. © BelgaImage

Angela Merkel en minister van Binnenlandse Zaken en CSU-voorzitter Horst Seehofer hebben een compromis bereikt over de migratieproblematiek: er moeten transitcentra aan de Duits-Oostenrijkse grens komen. Seehofer stapt toch niet op.

De Duitse christendemocratische unie CDU en CSU willen voor asielzoekers die al in een andere lidstaat van de Europese Unie geregistreerd zijn, transitcentra inrichten aan de Duits-Oostenrijkse grens. Vanuit die centra zullen die asielzoekers meteen teruggestuurd worden naar de EU-landen in kwestie.

De partijen verklaren in een mededeling dat de partijen ‘niet onvoorbereid te werk willen gaan, zonder met de betrokken landen administratieve overeenkomsten te sluiten of verdragen op te stellen’.

Bondskanselier Angela Merkel van de christendemocratische CDU spreekt na het akkoord van ‘een werkelijk goed compromis’. ‘Daarmee is duidelijk de geest van het partnerschap van de Europese Unie bewaard en tegelijk een beslissende stap genomen om secundaire migratie te ordenen en sturen.’ Met secundaire migranten bedoelt Merkel migranten die de EU al via een ander land zijn binnengekomen.

‘We hebben een duidelijke overeenkomst over hoe we illegale migratie aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk in de toekomst kunnen verhinderen’, reageert Seehofer. Het akkoord is een ‘duidelijke en voor de toekomst zeer duurzame overeenkomst’.

De socialistische SPD het akkoord tussen de coalitiepartners CDU en CSU verwelkomd. ‘We vinden het goed, want nu zijn we weer over inhoudelijke zaken bezig. Dat hebben we in de laatste weken erg gemist’, zei SPD-voorzitster Andrea Nahles na een topoverleg tussen de coalitiepartners. Pas dinsdag beslist de partij echter of ze de overeenkomst ook steunt. De socialistische partij zal in de loop van dinsdag interne besprekingen voeren, omdat er nog veel vragen zijn over het akkoord. Om 18 uur die dag volgt dan opnieuw topoverleg met de coalitiepartners.

Het succes van het akkoord is echter ook voor een groot deel afhankelijk van Oostenrijk. Volgens een document dat het Duitse persagentschap DPA in handen kreeg, stelt het onder meer dat als betrokken EU-landen niet bereid zijn om de asielzoekers terug te nemen, ‘de terugwijzing aan de Duits-Oostenrijkse grens plaatsvindt op grond van een overeenkomst met de Republiek Oostenrijk’.

Het migratiedossier leidde in Duitsland tot een gespannen verhouding tussen de christendemocratische CDU en de Beierse zusterpartij CSU. Seehofer wil dat migranten die in Duitsland aankomen, worden teruggestuurd naar het Europese land waar ze voor het eerst geregistreerd werden. Merkel pleitte voor een Europese aanpak en kreeg tot aan de Europese top van deze week om een regeling uit te werken met de andere lidstaten van de Europese Unie.

Seehofer dreigde er zondag zelfs mee om op te stappen vanwege het conflict, maar daar kwam hij maandag na het akkoord op terug.

Partner Content