Merkel en Poetin willen eenheid bewaren in Oekraïne

23/02/14 om 21:09 - Bijgewerkt om 21:09

De wereldleiders zijn het voorlopig met elkaar eens dat de "territoriale integriteit" van Oekraïne behouden moet blijven. Dat blijkt uit een telefoongesprek tussen Angela Merkel en Vladimir Poetin én uit een uitspraak van Susan Rice, een vertrouwelinge van Barack Obama.

Merkel en Poetin willen eenheid bewaren in Oekraïne

Angela Merkel en Vladimir Poetin © Belga

In een telefoongesprek drukten Duits bondskanselier Angela Merkel en Russisch president Vladimir Poetin hun wens uit de "territoriale integriteit" van Oekraïne te behouden.

Beide wereldleiders hadden het voorts over de noodzaak tot en het gemeenschappelijk belang van "stabiliteit" in het land. Door de gewelddadige rellen in Kiev, die door sommige analisten gezien worden als een geopolitieke en economische (energie-)strijd tussen Oost en West, werd her en der het apocalyptische scenario opgediept van een burgeroorlog tussen pro-Europees en/of nationalistisch West-Oekraïne en pro-Russisch Oost- en Zuid-Oekraïne, met alle dreigingen van separatisme en afscheuring van dien.

Dezelfde taal sprak nationale veiligheidsadviseur van de VS Susan Rice, een vertrouweling van Amerikaans president Obama. Op de Amerikaanse tv-zender NBC zei ze dat een verdeling van Oekraïne of een terugkeer van het geweld "niemands belangen dient", niet die van Oekraïne, van Rusland, de Europese Unie of de VS.

In conflicten als die in Oekraïne dreigen de externe protagonisten vaak te vervallen in conflicterende semantische interpretaties van "territoriale integriteit" (een principe uit het internationaal recht) en het eveneens uit het internationale recht opgeviste "recht op zelfbeschikking". Vaak bepaalt het eigenbelang aan welk principe in deze prioriteit wordt gegeven.

Merkel heeft ook telefonisch contact gehad met Timosjenko, de ex-premier van Oekraïne die vrijgelaten werd uit de gevangenis en zich volgens haar partij kandidaat zal stellen tijdens de komende verkiezingen in mei. De Duitse bondskanselier heeft benadrukt dat de terugkeer van Timosjenko op het politieke toneel een belangrijke factor vormt om de toestand in Oekraïne te stabiliseren en de eenheid te bewaren.

Onze partners