Merkel en Poetin leggen ruzie over oorlogsbuit bij

21/06/13 om 14:54 - Bijgewerkt om 14:54

Een diplomatieke rel tussen Rusland en Duitsland heeft ertoe geleid dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel bijna een bezoek aan Sint-Petersburg voortijdig afbrak.

Merkel en Poetin leggen ruzie over oorlogsbuit bij

© Reuters

Door onenigheid met Rusland over kunst die tijdens de Tweede Wereldoorlog geroofd werd, dreigde de Duitse bondskanselier Angela Merkel een gepland bezoek aan een tentoonstelling in Sint-Petersburg af te lasten.

Merkel zal de opening van de expo "Bronzen Tijdperk" in het Hermitagemuseum nu toch bijwonen. Er deden geruchten de ronde dat Merkel haar bezoek had afgezegd omdat ze geen toespraak mocht houden. Merkel zou in die toespraak gevraagd hebben om de kunst terug te geven. Maar een woordvoerder van Poetin ontkent ten stelligste dat dat de reden was.

Morele eigenaar

De tentoonstelling omvat zaken die in de Tweede Wereldoorlog door Sovjetsoldaten geroofd werden, waaronder de schat van Eberswalde, 81 gouden objecten die in 1945 uit een museum in Berlijn verdwenen. Duitsland wil de goudschat terug, maar Rusland voert aan dat het de morele eigenaar van de schat is omdat Russische soldaten hem met hun bloed betaalden. Russische functionarissen vragen ook dat Duitsland kunst teruggeeft die de nazi's in de Sovjet-Unie gestolen hebben.

Merkel liet weten dat ze na een gesprek met Poetin toch beslist heeft om samen een bezoek te brengen aan het museum.

De Duitse bondskanselier is in de voormalige Russische hoofdstad om er het Internationaal Economisch Forum bij te wonen. (Belga/AVE/TE)

Onze partners