Martin Schulz schorst 2 Europarlementsleden na nazigroet

27/10/15 om 16:09 - Bijgewerkt om 16:21

De Italiaan Gianluca Buonanno en Pool Janusz Korwin-Mikke zijn tien dagen geschorst omdat ze een Nazigroet brachten in het Europees Parlement.

Martin Schulz schorst 2 Europarlementsleden na nazigroet

Gianluca Buonanno en Jean-Claude Juncker © Reuters

Europarlementsleden Gianluca Buonanno en Janusz Korwin-Mikke zijn tien dagen geschorst omdat ze een nazigroet deden in het parlement. Daarbovenop krijgen ze een boete van 3.000 euro.

De Italiaan Gianluca Buonanno (Lega Nord) verscheen enkele weken geleden in een opmerkelijke outfit in het Europese parlement. Hij droeg een T-shirt met de afbeelding van de Duitse bondskanselier Angela Merkel met een Hitlersnor. Tijdens het debat stak hij zijn hand in de lucht en bracht hij de Nazigroet.

Buonanno, lid van de Europese fractie Europa van Naties en Vrijheid, kwam in het verleden al meermaals in opspraak. De burgemeester deed het voorstel om elke inwoner van zijn gemeente Borgosesia 250 euro te geven om een wapen te kopen. 'Iedereen moet zich kunnen verdedigen', luidde de redenering. Het was ook Buonanno die in juli 2014 make-up meenam naar het parlement om zichzelf donker te maken. Zo wilde hij de 'genereuze voordelen van migranten' aankaarten.

En slechts een maand geleden zette Buonanno een masker op met het gezicht van Merkel alvorens de hand te schudden van Jean-Claude Juncker, president van de Europese Commissie. 'Juncker danst alleen maar naar de pijpen van Merkel', klonk het.

'Vrouwen te dom om te schaken'

Een tweede parlementslid dat terechtgewezen werd door Martin Schulz , voorzitter van het Europees Parlement, is de Pool Janusz Korwin-Mikke. De 73-jarige Korwin-Mikke van de Coalitie voor de Vernieuwing van de Republiek Vrijheid en Hoop bracht in juli een nazigroet in het Europees parlement. 'Ein Reich, ein Volk, ein Ticket', klonk het. Zo toonde hij zijn ongenoegen over een Europabreed vervoersbewijs.

Andere ophefmakende uitspraken van de Poolse politicus: 'Vrouwen zijn te dom om te schaken.' En vluchtelingen noemde hij 'menselijk afval.' (AVE)

Onze partners