Man neergeschoten tijdens herdenkingsmars voor Michael Brown in Ferguson

10/08/15 om 07:38 - Bijgewerkt om 11:13

Tijdens de herdenkingsmars voor de zwarte tiener Michael Brown, die vorig jaar werd doodgeschoten door een blanke agent, werden schoten gelost.

Man neergeschoten tijdens herdenkingsmars voor Michael Brown in Ferguson

Herdenking Michael Brown in Ferguson © Reuters

In Ferguson heeft de politie in de nacht van zondag op maandag iemand neergeschoten, zo heeft volgens de nieuwszenders CNN en Fox de politiechef van St.Louis bekendgemaakt.

Dat gebeurde tijdens de herdenkingsmars voor de zwarte tiener Michael Brown. De dood van de jongeman leidde vorig jaar tot hevige rellen bij de overwegend zwarte bevolking van de stad, die de politie beschuldigt van racisme.

Gewond

Volgens een journalist van persbureau AFP werden verschillende schoten gelost tijdens rellen tussen manifestanten en de politie. Minstens een manifestant zou daarbij gewond zijn geraakt. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht, zijn toestand is kritiek. De neergeschoten man zou zelf met een gestolen vuurwapen de politie hebben beschoten.

De herdenking was eerder op de dag rustig verlopen toen honderden deelnemers 4 minuten en 15 seconden stil bleven om 12.02 uur, een symbool voor de vier uur en een half dat het lichaam van Brown op straat was blijven liggen op 9 augustus vorig jaar. In de loop van de avond werd de sfeer grimmiger toen honderden manifestanten verzamelden in de straten van West Florissant en Ferguson. De politie riep hen echter op weer weg te gaan en dreigde met arrestaties. De agenten werden naar eigen zeggen bekogeld met voorwerpen terwijl ze de winkels in de straten probeerden te beschermen. De manifestanten zouden ook een winkel hebben geplunderd. (Belga/AVE)

Onze partners