Macedonische betogers kamperen voor parlement

Betogers in Macedonië © Reuters

In de Macedonische hoofdstad Skopje hebben honderden demonstranten hun tenten opgezet voor het parlementsgebouw. Zolang premier Nikola Gruevski niet aftreedt, blijven ze daar staan om te protesteren.

Meer dan 10.000 mensen zijn zondag in Skopje opgedaagd om het ontslag te eisen van de conservatieve premier van Macedonië, Nikola Groejevski. Hij wordt beschuldigd van corruptie, illegale telefoontap en economisch wanbeheer. De betogers zwaaiden zowel met Macedonische als met Albanese vlaggen. Groejevski is al sinds 2006 in Macedonië aan de macht.

‘We blijven hier staan! Groejevski moet opstappen. Zolang hij niet weg is, gaan wij hier ook niet weg’ , aldus Zoran Zajev Zajev, hoofd van de Macedonische oppositie, tegen de manifestanten in Skopje.

De oppositie verwijt de regering corruptie, noemt haar verantwoordelijk voor de kwakkelende economie en neemt met name Groejevski het afluisterschandaal erg kwalijk dat maanden geleden boven water is gekomen. De regering zou meer dan 20.000 ‘belangrijke’ burgers hebben afgeluisterd.

Crisisberaad

Voorts zou Groejevski de staat autoritair besturen en speelt hij, zoals vele andere Oost-Europese leiders de nationalistische kaart, in zijn geval met dure projecten die het rijke verleden van Macedonië in de verf moeten zetten.

Ook vandaag staat er in de Macedonische hoofdstad een nieuwe, pro-regeringsbetoging op het programma. Regering en oppositie hebben vorige week de koppen bij elkaar gestoken voor crisisberaad, onder bemiddeling van de VS-ambassadeur. Dat overleg wordt maandag in Skopje en dinsdag in het Europees parlement in Straatsburg voortgezet. Macedonië is evenwel EU- noch NAVO-lid.

Pro-Russisch

Macedonische premier Nikola Gruevski
Macedonische premier Nikola Gruevski© Reuters

Macedonië is momenteel een doorn in het oog van Washington en Brussel. Skopje is namelijk niet warm te krijgen voor het sanctieregime tegen Rusland, wat Groejevski en co het modieuze scheldwoord ‘pro-Russisch’ heeft opgeleverd.

Voorts is Macedonië plots belangrijk geworden in de pijplijnoorlog. Nadat de EU het Gazprom-project South Stream de facto onmogelijk had gemaakt, kwam Moskou prompt met een alternatief voor de energievoorziening aan West-Europa: Turkish Stream. Die pijplijn ontwijkt om begrijpelijke redenen Oekraïne en ook het twijfelende Bulgarije, en zou via Turkije en Griekenland (nog zo’n land dat goede maatjes met Moskou aan het worden is) op weg naar Oostenrijk en verder, onder andere Macedonië aandoen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content