Lubbers niet vervolgd wegens handtastelijkheden

04/10/10 om 20:57 - Bijgewerkt om 20:57

De zaak is definitief van de baan omdat het Amerikaanse Hooggerechtshof een klacht weigert te behandelen.

De voormalige Nederlandse premier Ruud Lubbers (CDA) wordt definitief niet vervolgd wegens ongewenste intimiteiten. Het Amerikaanse hooggerechtshof weigert een klacht te behandelen.

De feiten zouden hebben plaatsgevonden in het kantoor van Lubbers in Genève toen hij Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties was.

In mei 2004 diende VN-medewerkster Cynthia Brzak een klacht in wegens ongewenste intimiteiten door Lubbers tijdens een vergadering in december 2003.

Lubbers ontliep vervolging omdat hij als VN-commissaris onschendbaar was, maar de vrouw kondigde in juni jongstleden aan dat ze naar de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie stapte om Lubbers alsnog te laten bestraffen. Maar het Hooggerechtshof weigert haar klacht in behandeling te nemen.

De zaak kostte Lubbers niettemin zijn baan toen de Britse krant The Independent een intern rapport over de zaak in handen kreeg en er in februari 2005 details uit publiceerde. Lubbers besliste op 20 februari 2005 om af te treden. In zijn ontslagbrief stelde hij dat hij geen schuld bekende, maar het slachtoffer was geworden van zwartmakerij.

Onze partners