Libiërs naar de stembus

07/07/12 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:06

Acht maanden na de val van het regime van Moammar Khaddafi kiezen de Libiërs 200 afgevaardigden voor een overgangsparlement.

Libiërs naar de stembus

© AFP

In Libië zijn de stemlokalen opengegaan voor de eerste parlementsverkiezingen in het land sedert meer dan veertig jaar. Door hun zeldzaamheidsfactor worden zij nu reeds als "historisch" bestempeld, een predicaat dat de toekomst nog moet uitwijzen. De stembusgang is het begin van een reeks verkiezingen die uiteindelijk tot een begin van democratie moeten leiden.

Behoorlijk wat factoren kunnen roet in het eten gooien. Zo zijn de "federalisten" uit het oosten ,Cyrenaica, nochtans de wieg van de gewapende opstand tegen Moammar al-Khaddafi, ontevreden omdat zij beduidend minder zetels toegewezen krijgen dan het westen (Tripolitana). Voorts is er de vrees van aanslagen door aanhangers van de in oktober vermoorde kolonel, is er het dagelijks geweld tussen stammen en milities, en stellen de staat (de onverkozen en machteloze Nationale Overgangsraad) en justitie nog niet veel voor en kent ook Libië zijn islamisten die ijveren voor de sharia als enige wet.

Gestemd wordt voor de 200 zitjes van een overgangsparlement, dat een tijdelijke regering moet kiezen. Die moet een nieuwe grondwet schrijven, waarna een grondwetgevende commissie gekozen moet worden en nieuwe verkiezingen gehouden.

Op weg naar een democratisch regime
Ongeveer 2,8 miljoen Libiërs kunnen nog tot 20.00 uur hun stem uitbrengen. Favorieten zijn (net als eerder in Egypte en Tunesië) de partij van de Moslimbroederschap, de Nationale Partij, de partij van onder andere voormalig "terrorist" en bevelhebber van de aan al-Qaeda gelieerde LIFG (Libyan Islamic Fighting Group) Abdul Hakim Belhadj, en de Alliantie van Nationale Krachten van interim-premier Mahmud Jibril, voormalig economisch topman onder Khaddafi.

De eerste resultaten worden verwacht "vanaf maandag of dinsdag". De vooravond van de verkiezingen werd gekenmerkt door geweld in het oosten van het land: een ambtenaar van de kiescommissie werd gedood toen zijn helikopter werd neergehaald door het leger. (Belga/INM)

Lees meer over:

Onze partners