Kroatië 'kan toestroom vluchtelingen niet meer aan'

17/09/15 om 21:02 - Bijgewerkt om 21:51

Nu de Hongaarse grens gesloten is, trekken duizenden vluchtelingen en migranten vanuit Servië naar Kroatië. De regering zegt dat het land de toestroom niet meer aankan.

Kroatië 'kan toestroom vluchtelingen niet meer aan'

© Belga Image

Volgens de Kroatische regering zijn in de afgelopen 24 uren bijna 9.000 vluchtelingen en migranten het land binnengekomen via buurland Servië. In Tovarnik, aan de grens met Servië, proberen ze bussen en treinen richting het noorden te nemen. Meer dan 100 politieagenten zijn ingezet om de groeiende menigte in bedwang te houden en weg van de sporen, met chaotische scènes en schermutselingen als gevolg. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Asiel aanvragen

Minister van Binnenlandse Zaken Ranko Ostojic zei in Tovarnik dat Kroatië de migranten en vluchtelingen een veilige doorgang geeft naar opvangcentra rond de hoofdstad Zagreb.

Tegelijkertijd waarschuwde hij ook dat iedereen die geen asiel aanvraagt, als een illegale immigrant beschouwd zal worden. Volgens de EU-regels moeten vluchtelingen zich laten registreren en asiel aanvragen in de eerste lidstaat die ze bereiken.

'Griekse wraak?'

De Kroatische premier Zoran Milanovic bekritiseert intussen Griekenland. 'Is dat een soort wraakneming van Griekenland op Duitsland en Europa?', vroeg hij zich af volgens verschillende media in Zagreb. 'Griekenland, dat aan de grens van Schengenzone ligt, laat toe dat duizenden mensen wier leven niet bedreigd is, op boten naar hun eilanden komen. Turkije is toch een veilig derdeland?'.

Er bestaat blijkbaar een stilzwijgende overeenkomst, dat de vluchtelingen ongehinderd naar de Schengenzone kunnen komen, vermoedt de politicus voorts. De vluchtelingen komen bovendien 'met georganiseerd transport naar Griekenland, Macedonië en verder naar het noorden'.

Leger

Volgens Ostojic is zijn land vol en kan het geen extra vluchtelingen meer aan. 'Kroatië is vol, we hebben die capaciteit niet'.

President Kolinda Grabar-Kitarovic, zo maakte het staatspersagentschap Hina bekend, heeft het leger gevraagd om zich klaar te maken om de grenzen te verdedigen tegen 'illegale immigratie'. (KVDA)

Kroatië 'kan toestroom vluchtelingen niet meer aan'

© Belga Image

Onze partners