Krim-toestanden in Oost-Oekraïne: VN-Veiligheidsraad komt in spoed bijeen

13/04/14 om 09:00 - Bijgewerkt om 23:18

Naar aanleiding van de huidige gebeurtenissen in Oost-Oekraïne, waarbij pro-Russische activisten voor onrust zorgen, komt de VN-Veiligheidsraad in een spoedzitting bijeen.

Krim-toestanden in Oost-Oekraïne: VN-Veiligheidsraad komt in spoed bijeen

Een gewapende man, geposteerd voor het politiehoofdkwartier van Slavjansk. © Reuters

Er werden dit weekend in het oosten van Oekraïne verschillende overheidsgebouwen veroverd door pro-Russische activisten: een politiecommissariaat en de zetel van de veiligheidsdiensten in Slavjansk, de zetel van de politie in Donetsk en het politiekantoor in Kramatorsk. De onrust blijft aanhouden.

President Toertsjinov: "We zullen niet toestaan dat Rusland Krimscenario herhaalt"

De Oekraïense interim-president Aleksander Toertsjinov, die Rusland ervan beschuldigd "een oorlog te voeren tegen Oekraïne" - zegt een grootschalige antiterreuroperatie te lanceren om een einde te maken aan de conflicten. "De agressor stopt niet en blijft problemen veroorzaken in het oosten van het land. We zullen niet toestaan dat Rusland het Krimscenario herhaalt in deze oostelijke regio", aldus de interim-president. "Al wie de agressors en de bezetters steunt die in ons vaderland een gewapende strijd voeren, zal niet aan zijn straf en verantwoordelijkheid ontsnappen", sprak Toertsjinov dreigend. Hij herhaalde wel dat amnestie zal worden verleend aan pro-Russische separatisten die "voor maandagochtend" de wapens neerleggen.

VN-Veiligheidsraad komt in spoed bijeen

De VN-Veiligheidsraad komt tijdens de nacht van zondag op maandag (om 02.00 uur Belgische tijd) in New York in spoedzitting bijeen over Oekraïne, zo delen de Verenigde Naties mee.

Het VN-orgaan kwam al verschillende malen bijeen over het conflict in het land, maar zonder echte resultaten. Een ontwerpresolutie die het referendum op de Krim moest veroordelen, werd in het verleden nog door Rusland geblokkeerd middels een veto.

John Kerry waarschuwt Rusland voor "verdere gevolgen"

Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Oost-Oekraïne heeft Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry Rusland gewaarschuwd voor "verdere gevolgen indien het geen maatregelen neemt om de spanning te verminderen en indien het zijn troepen aan de Oekraïense grens niet terugtrekt", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington. Dat deed hij tijdens een telefonisch onderhoud met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Binnenkort, op dinsdag 22 april, zal Amerikaans vicepresident Joe Biden ook naar Oekraïne afreizen om er met regeringsmedewerkers te praten over de spanningen in het oosten en over de inspanningen die geleverd moeten worden om de economie van het land te stabiliseren. (Belga/MI)

Onze partners