"Khaddafi gaf persoonlijk opdracht voor Lockerbie-aanslag"

24/02/11 om 11:47 - Bijgewerkt om 11:47

De Libische leider Muammar Khaddafi zou zelf opdracht gegeven hebben tot de aanslag boven het Schotse Lockerbie. Dat zegt zijn vroegere Justitieminister Mohammed Abdul Jalil.

"Khaddafi gaf persoonlijk opdracht voor Lockerbie-aanslag"

© Epa

Nadat hij ontslag had genomen als minister, liet Jalil in een interview met de Zweedse krant Expressen optekenen dat hij bewijzen heeft dat kolonel Khaddafi de inlichtingendiensten zelf heeft bevolen om een bom te laten afgaan in een Boeing 747 van PanAm.

Het springtuig explodeerde op 21 december 1988 boven het Schotse plaatste Lockerbie. Er kwamen 270 mensen om. De bom was door twee Libiërs in opdracht van de Libische geheime dienst in het passagierstoestel geplaatst.

Voorts zei Jalil dat Khaddafi "alles wat binnen zijn macht lag" heeft gedaan om de tot levenslang voor de aanslag veroordeelde Libiër Abdelbaset Ali al-Megrahi uit de gevangenis te krijgen. Die werd in 2001 veroordeeld voor de aanslag.

Hitler

De Libische regering erkende in augustus 2003 haar verantwoordelijkheid en toonde zich bereid tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden, maar Khaddafi heeft nooit zijn persoonlijke betrokkenheid toegegeven.

Al-Megrahi werd in augustus 2009 vrijgelaten, omdat hij volgens zijn artsen in een terminale fase van prostaatkanker verkeerde en nog slechts drie maanden te leven had. De man is echter nog altijd in

leven.

De ex-Justitieminister zei nog dat de dagen van de Libische leider "geteld zijn". "Hij zal doen wat Hitler heeft gedaan, hij zal zich van het leven benemen."

Onze partners