John Kerry: ‘Vluchtelingencrisis is quasi existentiële bedreiging voor Europa’

De zeventien landen die een sleutelrol spelen in het Syrische conflict, zijn in de nacht van donderdag op vrijdag in München tot een akkoord gekomen voor een "stopzetting van de vijandelijkheden" binnen de week en meer humanitaire hulp voor de Syrische burgers. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aangekondigd tijdens een persconferentie na "moeilijke onderhandelingen". Het akkoord is niet van toepassing op de groepen Islamitische Staat en al-Nusra, aldus Kerry nog. © BELGA

De Verenigde Staten gaan Europa helpen om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden, zo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry beloofd. Volgens hem vormt de crisis “een quasi existentiële bedreiging” voor het continent.

“De Verenigde Staten begrijpen de quasi existentiële aard van deze bedreiging voor het politieke leven en het sociale weefsel in Europa”, zo verklaarde Kerry op de veiligheidsconferentie in München. “Daarom nemen wij deel aan een Navo-missie om de belangrijkste migratieroute te sluiten en gaan we ook op andere manieren samenwerken om een einde te maken aan deze golf, die de Europese eenheid kan bedreigen.”

Coalitie van bereidwillige landen

Kerry verwees naar de NAVO-missie die ontplooid zal worden om te helpen in de strijd tegen de mensensmokkelaars die dagelijks duizenden vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek laten maken naar Griekenland. Deze week schaarden de ministers van Defensie van de Navo zich achter de missie op voorstel van Turkije en Duitsland.

De Europese landen tonen zich intussen nog steeds diep verdeeld over de aanpak van de crisis. Terwijl de Visegrad-landen, Oostenrijk en Slovenië van Macedonië een nieuwe dam in de vluchtelingenstroom willen maken, ijvert de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor een coalitie van bereidwillige landen die Syrische vluchtelingen uit Turkije wil hervestigen in ruil voor meer Turkse dadendrang om Syrische vluchtelingen in Turkije te houden. Op Frankrijk hoeft Merkel niet meteen te rekenen. Premier Manuel Valls sprak zich in München uit tegen dat voorstel.

‘Scharniermoment tussen oorlog en vrede”

Kerry heeft ook Rusland opgeroepen om de aanvallen op “legitieme oppositiegroepen” in Syrië te stoppen met het oog op het welslagen van het akkoord over de stopzetting van de vijandelijkheden.

“Momenteel concentreert de zeer grote meerderheid van de Russische aanvallen zich op legitieme oppositiegroepen. Om het akkoord (over de stopzetting van het geweld, n.v.d.r.) na te leven, is het essentieel dat Rusland van doelwitten verandert in Syrië”, zo verklaarde Kerry.

“We bevinden ons op een scharniermoment” tussen oorlog en vrede, onderstreepte de minister. In München waren de zeventien landen van de International Syria Support Group het in de nacht van donderdag op vrijdag eens geraakt over een stopzetting van de vijandelijkheden in Syrië in het bestek van een week.

Het akkoord heeft wel geen betrekking op de bombardementen op Islamitische Staat en al-Nusra. Intussen zet het Syrische leger, met Russische luchtsteun, de herovering van de provincie Aleppo op diverse rebellengroepen en jihadistische groepen gewoon door. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in Groot-Brittannië voerden Russische oorlogsvliegtuigen in de nacht van vrijdag op zaterdag twaalf aanvallen uit in het noorden van Syrië.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content