John Kerry roept op tot wereldwijde coalitie om IS te bestrijden

30/08/14 om 07:56 - Bijgewerkt om 08:28

Er is een grote,wereldwijde coalitie nodig om de jihadisten van de Islamitische Staat (IS) te bestrijden. Dat zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

John Kerry roept op tot wereldwijde coalitie om IS te bestrijden

© Reuters

Hij roept op tot "een gezamenlijke reactie geleid door de Verenigde Staten en de grootst mogelijke coalitie van landen". Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, een week voor de Navotop van 4 en 5 september in Wales, in een opiniestuk voor The New York Times geschreven.

Kerry schrijft dat hij samen met zijn collega van Defensie, Chuck Hagel, op zoek gaat naar Europese partners in de marge van de Navotop. Na de Navotop zegt Kerry zich met Hagel naar het Midden-Oosten te begeven om er meer steun te krijgen van "de landen die het rechtstreekst bedreigd worden". En in de Veiligheidsraad, waar de VS in september het voorzitterschap overnemen, zal de Amerikaanse president Barack Obama een strategie tegen IS voorstellen.

Kerry merkt op dat de IS-strijders niet enkel in de regio een gevaar vormen, "maar overal waar ze erin slagen ongemerkt heen te reizen - ook naar Amerika." De Amerikaanse minister brengt in herinnering dat "een aan IS gelinkte terrorist in mei vier mensen doodde aan het Joods Museum in Brussel".

De coalitie zal gebruik moeten maken van "politieke, humanitaire, economische, politionele en inlichtingsinstrumenten om militaire actie te ondersteunen".

"Met die brede coalitie zal de IS-kanker zich niet naar andere landen kunnen verspreiden. De wereld moet dit kwaad confronteren, en het uiteindelijk vernietigen", aldus Kerry. "Extremisten kunnen enkel vernietigd worden wanneer verantwoordelijke landen en hun bevolking zich verenigen om zich tegen die extremisten te verzetten."

(Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners