Japanners herdenken slachtoffers van verwoestende tsunami

© Reuters

Om 14.46 uur plaatselijke tijd viel het leven op 11 maart in Japan stil. Het land werd opgeschrikt door een verwoestende aardbeving en tsunami. Meer dan 15.800 mensen lieten het leven.

De Japanners hebben met een minuut stilte de slachtoffers van de zware aardbeving en de daaropvolgende tsunami vorig jaar herdacht. Om 14.46 uur plaatselijke tijd viel het leven overal even stil. Dat was precies het tijdstip waarop Japan op 11 maart 2011 opgeschrikt werd door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter.

Bij de daaropvolgende tsunami lieten meer dan 15.800 mensen het leven. Meer dan 3.000 mensen zijn een jaar later nog altijd vermist.

Bij een ceremonie van de Japanse regering in het National Theatre van Tokio herdachten keizer Akihito en zijn vrouw keizerin Michiko samen met nabestaanden van slachtoffers de grootste ramp in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog. De 78-jarige Akihito werd enkele dagen geleden nog maar aan het hart geopereerd. De monarch zocht de voorbije maanden regelmatig overlevenden van de tsunami op om hen troost te

bieden.

NoodonderkomenTienduizenden Japanners leven nog altijd in een noodonderkomen. Als gevolg van de natuurramp kwam er in drie reactoren van de kerncentrale Fukushima Daiichi een kernsmelting op gang. Vele gebieden raakten radioactief besmet. Het ging om de ergste nucleaire ramp sinds Tsjernobyl.

Anti-atoomprotesten

Op de eerste verjaardag van de ramp werd in Tokio en andere plaatsen gedemonstreerd voor een afschaffing van alle kerncentrales. Desondanks blijft de deelname aan dergelijke anti-atoomprotesten in Japan vrij gering. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content