'Israëlisch leger verdient Nobelprijs voor de Vrede'

23/07/14 om 12:18 - Bijgewerkt om 13:17

De Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Ron Dermer, heeft op een gala van de Christians United for Israël in Washington maandagavond enkele opmerkelijke uitspraken gedaan over de oorlog in de Gazastrook.

'Israëlisch leger verdient Nobelprijs voor de Vrede'

Ron Dermer © Belga Image

'Sommigen beschuldigen Israël schaamteloos van genocide en van oorlogsmisdaden,' zei Dremer. 'Maar de waarheid is dat het Israëlische leger de Nobelprijs voor de Vrede zouden moeten krijgen voor haar terughoudendheid in de strijd tegen Hamas.'

Dermer, die zijn speech meermaals moet onderbreken wegens protest in de zaal, vergeleek de raketten die Hamas vanuit de Gazastrook op Israël afvuurt met de Duitse bombardementen op Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De speech staat integraal op Facebook.

Geen burgerslachtoffers

De volgende ochtend op een ontbijt van de Christian Science Monitor gaf Dermer aan journalisten wel toe dat 'Israël niet perfect is en ook fouten maakt.' Dat meldt Politico.

Dermer zei herhaaldelijk dat Israël geen Palestijnse burgers viseert en benadrukte dat Hamas hen als menselijk schild gebruikt 'zoals nooit eerder'. Dat zorgt volgens de ambassadeur voor het hoge aantal burgerslachtoffers. 'Een raket kan eens verkeerd inslaan, maar we viseren geen burgers. Zij worden vooraf gewaarschuwd voor bombardementen'

Offensief

Sinds de start van het Israëlisch offensief tegen Hamas 15 dagen geleden vielen volgens de laatste cijfers aan Palestijnse zijde meer dan 600 doden, de meesten burgers.

Aan Israëlische zijde staat het dodental op 29, van wie 27 soldaten.

Lees meer over:

Onze partners