Israël schort samenwerking met de Palestijnen op

10/04/14 om 00:08 - Bijgewerkt om 00:10

Israël staakt alle vormen van samenwerking met de Palestijnse Autoriteit. Alleen voor veiligheidszaken mogen de ministers nog samenwerken met de Palestijnen.

Israël schort samenwerking met de Palestijnen op

Israëlische soldaten omringen een protesterende Palestijnse boer. © REUTERS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn ministers gesommeerd om de samenwerkingsverbanden tot nader order op te schorten. Onderhandelaar Tzipi Livni, die minister van Justitie, nog wel de dialoog met de Palestijnen voortzetten.

Verenigde Naties

De boycot is een antwoord van Netanyahu op een actie van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die vorige week aanvragen indiende bij de Verenigde Naties (VN) om lid te worden van verschillende deelorganisaties en om toe te treden tot verschillende VN-verdragen.

Impasse

De Amerikaanse minister van Buitenlande Zaken, John Kerry, die vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen leidt, vraagt zich af of hij zijn bemiddelende rol moet voortzetten, heeft hij gezegd. Deze onderhandelingen begonnen vorig jaar juli en hadden in april tot een overeenkomst moeten leiden. Maar door de impasse lijkt een tweestatenoplossing nog altijd geen realistisch scenario te zijn. (Elsevier/Anna Vossers/TV)

Onze partners