Israël op rand van oorlog tegen Gaza

14/11/12 om 17:02 - Bijgewerkt om 17:02

Israël bereidt een grondoperatie tegen Gaza voor. In een eerste raid is de militaire chef van Hamas Ahmed Ja'abari uitgeschakeld. "De bezetter heeft de poorten van de hel opengezet", klinkt het bij woedende betogers in de Gazastrook.

Israël op rand van oorlog tegen Gaza

© AFP

De "eliminatie" tijdens een raid van de militaire chef van Hamas, Ahmed Ja'abari, was het begin van een militaire operatie van de joodse staat tegen gewapende groepen in de Gazastrook.

"Na de raketbeschietingen van de laatste dagen op Israël, heeft de stafchef (van het Israëlische leger) besloten een operatie toe te laten tegen de terroristische organisaties in Gaza, Hamas, de Islamitische Jihad en andere organisaties", zei woordvoerster Avital Leibovich van het Israëlische leger (IDF). Militanten uit Gaza zouden de voorbije dagen meer dan 110 raketten op Israël afgevuurd hebben. Israël heeft op die acties op militaire wijze gereageerd. In die acties lieten 6 Palestijnen het leven. De Israëlische militaire actie van vandaag was driester in omvang en resultaat.

Israël meent, aangehaald door de Arabische nieuwszender al-Jazeera, dat Ja'abari "rechtstreeks verantwoordelijk was voor het uitvoeren van terroristische aanvallen". "Het doel van deze operatie was de bevels- en controlestructuur van de leiding van Hamas een zware slag toe te brengen, net als zijn terroristische infrastructuur". Volgens woordvoerdster Leibovich had Ja'abari "heel wat bloed aan zijn handen kleven". "De recente militaire operatie had ongeveer 20 steden in Gaza in het vizier", aldus nog de woordvoerdster van het IDF in een reactie aan BBC.

Grondoperaties

Het Israëlische leger heeft ondertussen ook de mogelijkheid van grondoperaties via zijn twitteraccount bevestigd: "Alle opties liggen op tafel. Indien nodig, is het leger klaar om een grondoperatie in Gaza te lanceren". Het IDF houdt er volgens Haaretz ook mee dat de volgende dagen "niet gemakkelijk zullen zijn" en dat er raketten op het zuiden zullen neerkomen.

Hamas belooft vergelding

De gewapende vleugel van Hamas heeft Israël een massale vergelding beloofd voor het uitschakelen van zijn militaire leider. De Brigades Ezzedine al-Qassam zeggen in een communiqué dat "de bezetter de poorten van de hel heeft opengezet". De woordvoerder van Hamas Abu Zuhri liet weten dat Israël het zich zal beklagen om tot deze actie te zijn overgegaan.

Ook Saeb Erekat van de Palestijnse Autoriteit heeft de Israëlische aanval streng veroordeeld. "Wij houden Israël verantwoordelijk voor alle gevolgen die uit deze daad van agressie zullen of kunnen voortvloeien."

Geciteerd door al-Jazeera zegt de geheime dienst Shin Bet met het IDF te hebben samengewerkt bij het doden van de Hamas-voorman. Nog volgens de Arabische nieuwszender heeft zijn overlijden tot woedend protest in Gaza geleid.

Luchtaanvallen op GazaPalestijnse veiligheidsbronnen en medici zeggen dat er vier luchtaanvallen op Gaza zijn geweest: twee in de hoofdstad waarvan één Ja'abari het leven kostte, één in het noorden van de strook en één in de zuidelijke stad Khan Joenis. Andere bronnen vertelden dat er nabij de grens tussen het Palestijnse grondgebied en Israël tientallen tanks staan opgesteld.

Israëlische regering in spoedzitting bijeen

De Israëlische regering is in spoedzitting bijeengekomen, aldus Haaretz. In Washington heeft woordvoerder Stephen Warren van het Pentagon gezegd dat de VS "van nabij" de situatie in Gaza volgen en het recht van Israël om "zich te verdedigen tegen terrorisme steunen". (INM)

Lees meer over:

Onze partners