Islamspecialist Olivier Roy: ‘IS wil een burgeroorlog in Frankrijk veroorzaken’

Olivier Roy tijdens een recent radio-interview © /

Volgens de Franse islamspecialist Olivier Roy zitten de jihadisten van IS in ‘een logica van escalatie’. De terrreurgroep laat ‘het voorwendsel’ achterwege dat het alleen om ‘vijanden van de islam’ te doen is, en doet er alles aan om te bewijzen dat moslims en het westen niet kunnen samengaan.

De nu 66-jarige Olivier Roy, een politicoloog die talloze boeken over islam en jihadisme heeft geschreven, werd over de aanslagen in Parijs geïnterviewd door het Duitse magazine Der Spiegel.

Deze aanslagen, zegt hij, “zijn heel anders dan die ten tijde van Charlie Hebdo. Het gaat nu niet meer om symbolen. Frankrijk wordt frontaal aangevallen, met de bedoeling een nederlaag toe te brengen en zoveel mogelijk doden te veroorzaken. IS, zoals al-Qaeda, volgt een logica van escalatie. Volgens die logica volstaat het nu niet langer een kleine synagoge of een klein tijdschrift aan te pakken, want dan zouden ze in herhaling vallen wat saai is. Ze hebben meer doden nodig, een nog meer spectaculaire aanslag”.

“Dit was een aanslag tegen de Franse maatschappij in het algemeen. Er zijn veel moslims onder de slachtoffers. Ze hebben het voorwendsel opgegeven dat het hen alleen om speciale groepen te doen is, de vijanden van islam of de joden. Bij Charlie was dat nog anders. Dat tijdschrift was het symbool van de godslastering. Toen ging het nog op een absurde wijzen om een verdediging van de islam. En de aanslag op de joodse supermarkt was ook symbolisch. Ten tijde van Charlie had je nog een aanzienlijk deel van de bevolking dat luid je ne suis pas Charlie verkondigde. Velen vonden dat Charlie het min of meer zichzelf op de hals gehaald had.” Maar nu, aldus Roy, voelt iedereen zich getroffen.

‘Onverenigbaarheid aantonen’

Men wil volgens hem specifiek Frankrijk raken omdat het land “helemaal vooraan staat in de strijd tegen IS. Verhoudingsgewijs heeft Frankrijk wellicht meer troepen ingezet dan de VS, als je Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek meerekent.”

“Sinds september bombarderen Franse vliegtuigen ook in Syrië en dat mag niet onbestraft blijven. De IS-terreur treft degenen die in Syrië tussenkomen. Dus Hezbollah, met een aanslag in Beiroet. De Russen, met het vliegtuig in Sharm el-Sheikh. En nu Frankrijk. Dat de Amerikanen buiten schot gebleven zijn, betekent dat IS op dit ogenblik niet in staat is daar toe te slaan. Als het de middelen heeft, zal het dat wel doen.”

“De jihadisten willen een burgeroorlog veroorzaken. Het doel van de IS-terroristen is hetzelfde als dat van al-Qaeda: tonen dat er geen gemeenschappelijkheid is, dat er geen compromis mogelijk is tussen moslims en het westen, dat de twee onverenigbaar zijn. IS wil dat westerse samenlevingen zich afkeren van moslims of ze bestrijden.”

De strijd tegen de organisatie is moeilijk, geeft Roy toe. Je kunt proberen voedingsbodems weg te nemen, je kunt aan een inheemse islam werken, je kunt orde op zaken stellen en in Europa deugdelijke opleidingen voor imams voorzien. Maar dan nog blijft het risico op aanslagen bestaan. “We moeten niet overdrijven, maar het klopt: 8 of 10 mensen gaat men altijd vinden”.

‘Gefascineerd door jihad maar niet door islam’

Roy gelooft niet dat andere landen, samen met Frankrijk, ten oorlog zullen trekken tegen IS. Eigenlijk wordt die oorlog tegen IS op vele fronten heel lauw gevoerd, zegt hij.

“De Amerikanen bombarderen weliswaar, maar niet omdat IS hun grootste vijand is – ze doen het vooral uit humanitaire overwegingen, om Syriërs het schrikbewind van IS te besparen. Grondtroepen sturen ze niet. En de Europeanen laten hun soldaten liever thuis. Zelfs de regionale machten uit het Midden-Oosten vechten niet aan het front. Bashar al-Assad heeft IS nodig om zijn oppositie monddood te maken en om aan het westen te tonen dat hij onmisbaar is. De Russen helpen hem daarbij. Voor de Turken vormen de Koerden een veel grotere vijand dan IS. Het ergste wat de Koerden kan overkomen, is een stabiel regime in Irak. Om dat te voorkomen, kunnen ze IS gebruiken. En voor Israël is de situatie helemaal top: Hezbollah bekampt andere Arabieren, wat moet Israël meer hebben?”

De terroristen, aldus Roy in Der Spiegel, “zijn niet gefascineerd door islam, maar door jihad. De jihad is intussen de enige revolutionaire zaak op de internationale markt. 30, 40 jaar geleden vormde de marxistische revolutie de inspiratiebron voor radicale groepen van Italië tot Japan. De jihad heeft die functie overgenomen. Het verschil is volgens mij dat IS een precieze strategie aanhoudt: men wil een soort burgeroorlog in Frankrijk ontketenen”.

Roy is niet positief over de luchtaanvallen tegen IS. “Iedereen weet dat een oorlog met grondtroepen wordt gewonnen. Wie IS wil verslaan moet daarvoor troepen inzetten. De luchtaanvallen versterken maar de wil van de jihadisten om de vijand aan te pakken en zo mogelijk te doden.”

(RR)

Partner Content