Irak: VS-adviseurs vinden geen soldaten om op te leiden

18/06/15 om 00:35 - Bijgewerkt om 00:42

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter geeft toe dat zijn adviseurs lang niet zoveel Iraki's zullen opleiden als was gepland. In plaats van 24.000 soldaten tegen het najaar zullen de adviseurs 7.000 soldaten hebben opgeleid. Er zijn gewoon geen kandidaten, aldus Carter.

Irak: VS-adviseurs vinden geen soldaten om op te leiden

De commissiewerkzaamheden werden even onderbroken door anti-oorlogsprotest: 'Humanitaire hulp, geen militaire adviseurs voor Irak' © REUTERS

President Barack Obama en Carter zelf hadden eerder al aangegeven dat als de Iraki's niet bereid zijn voor hun land te vechten een ander het niet voor hen zal doen. De Iraki's die Ramadi verdedigden, zei Carter enkele weken geleden, "toonden gewoon geen wil om te vechten". Ze hadden een overmacht en toch liepen ze weg voor IS.

Woensdag gaf Carter voor de legercommissie van het Huis van Afgevaardigden uitleg over de rekruteringsproblemen van het Iraaks leger.

VS-minister van Defensie Ash Carter, hier met generaal Martin Dempsey

VS-minister van Defensie Ash Carter, hier met generaal Martin Dempsey © REUTERS

In plaats van de vooropgestelde 24.000, zo verklaarde de minister, zullen er dit najaar slechts 7.000 Iraakse soldaten opgeleid zijn. Men haalt dus minder dan een derde van het vooropgestelde doel.

Daarnaast zullen er ook 2.000 zijn opgeleid voor terreurbestrijding.

Bijna-monopolie

"Onze inspanningen worden vertraagd door het gebrek aan kandidaten. We hebben gewoonweg onvoldoende rekruten binnengekregen."

De VS hadden ruim 3.000 militaire 'adviseurs' in het gebied en sturen er nog 450 extra.

Heeft het zin om extra mensen te sturen als de eerdere al onvoldoende kandidaten vinden? vroeg een commissielid.

De nieuwe worden volgens de minister naar de provincie Anbar gestuurd, de provincie waarvan IS hoofdstad Ramadi controleert en plaatsen als Fallujah. Ze zullen daar niet in de eerste plaats opleiden maar de Iraakse legerleiding adviseren.

"Zoals ik Iraakse leiders heb gezegd: de VS staan open voor grotere steun dan we al geven, maar dan moeten we een grotere motivatie zien bij alle onderdelen van de Iraakse regering" aldus Carter.

Het leger moet openstaan voor alle geledingen van de bevolking, en niet langer het bijna-monopolie blijven van sjiieten, hebben Obama en Carter eerder gezegd.

Terwijl het Iraaks leger aanmoddert, soms wint, soms verliest, en vooral veel materiaal kwijtspeelt, boeken de Koerdische strijdkrachten wel overwinningen tegen IS.

Lees meer over:

Onze partners