Internationale sancties halen Iraanse olie-export onderuit

07/01/13 om 12:06 - Bijgewerkt om 12:06

Sinds de opleg van internationale sancties door het westen, ziet Iran haar olie-export dalen met 40 procent. Dat zegt minister van Olie, Rostam Ghassemi.

Internationale sancties halen Iraanse olie-export onderuit

© Reuters

De export van Iraanse olie is de voorbije negen maanden gedaald met 40 procent. Dat heeft de Iraanse minister van Olie Rostam Ghassemi verteld tegen de leden van de commissie Begroting, toen zij hem interpelleerden over het onderwerp. De inkomsten die het land haalt uit de export van het product, gingen met 45 procent naar beneden.

Iran wordt er door verschillende landen van verdacht uranium te verrijken, en kreeg onder meer van de Europese Unie en de Verenigde Staten in maart vorig jaar verschillende maatregelen opgelegd die de export terugdringen. De autoriteiten van het land minimaliseren doorgaans de impact van die internationale sancties.

Daling blijft zich verderzetten

Volgens schattingen van de Opec, de organisatie voor olie-exporterende landen, is de export van Iraanse vaten olie zelfs met de helft gedaald. Per dag voert het land momenteel 1 tot 1,3 miljoen vaten olie uit. Begin vorig jaar waren dat nog 2,1 à 2,4 miljoen vaten per dag.

Olieminister Ghassemi blijft voorlopig die hogere cijfers van de Opec ontkennen. Al stelt hij wel dat die "aanzienlijke daling" zich nog zal doorzetten in de eerste maanden van dit jaar. (EA)

Lees meer over:

Onze partners