Internationaal Strafhof onderzoekt ‘war on drugs’ van Filipijnse president Duterte

Rodrigo Duterte © Belga Image

Het Internationaal Strafhof in Den Haag start een voorlopig onderzoek naar mogelijke buitengerechtelijke moorden in het kader van het antidrugsbeleid van de Filipijnse regering van president Rodrigo Duterte.

De meedogenloze ‘war on drugs’ van Duterte stoot internationaal al langer op kritiek.

Sinds de start van zijn ambtstermijn in 2016 werden op de Filipijnse eilandengroep naar schatting duizenden drugsgebruikers en -dealers vermoord tijdens politieoperaties. Critici beschuldigen de regering ervan verdachten zonder enige vorm van proces te laten vermoorden.

Volgens zijn woordvoerder Harry Roque verwelkomt Duterte het voorlopige onderzoek. De president zou ‘al die kritiek beu zijn en zich ter beschikking van het ICC houden, indien de zaak ook officieel wordt voortgezet’, zei Roque.

Ook tegenstanders van Duterte verwelkomden de beslissing van het ICC en noemden het een eerste stap om de regering verantwoording te laten afleggen en gerechtigheid te krijgen voor de slachtoffers van de oorlog tegen drugs en hun families. ‘Deze ontwikkeling moet Duterte doen beseffen dat hij zich niet boven de wet kan stellen’, zei oppositiepoliticus Antonio Trillanes. ‘Dergelijke onafhankelijke onderzoeken moeten juist gedaan worden omdat de regering van Duterte zich hardnekkig blijft verzetten tegen een grondig onderzoek in eigen land’, zei ook de secretaris-generaal van de Filipijnse mensenrechtenorganisatie Karapatan.

De Filipijnse regering ontkent in het antidrugsbeleid buitengerechtelijke moorden te begaan.

Venezuela

Tegelijkertijd kondigde het ICC ook aan onderzoek te zullen doen naar klachten over de sinds 2017 gepleegde gewelddadigheden van de veiligheidstroepen tegen politieke demonstraties in Venezuela.

Duizenden tegenstanders van de regering van president Nicolas Maduro zouden gearresteerd en mishandeld zijn. In de lente en de zomer van vorig jaar waren bijna dagelijks tienduizenden demonstranten de straat opgetrokken om te protesteren tegen de regering van Maduro. De politie zou excessief geweld hebben gebruikt om hen uit elkaar te drijven. Meer dan 120 mensen, onder wie ook ordehandhavers, kwamen om het leven.

Voorlopig

Beide onderzoeken zijn nog geen officiële procedures. Daarover zal hoofdaanklaagster Fatou Bensouda op een later tijdstip beslissen.

Het ICC vervolgt oorlogsmisdaden, humanitaire misdaden en volkerenmoord.

Partner Content